Nieuws

General Meeting in Oxelösund groot succes!

Met een grote delegatie bestaande uit leden van de werkgroep, leraren van het Stella Maris College en een viertal leerlingen van deze school is Meerssen vertegenwoordigd geweest bij de General Meeting, de Educational Meeting en de Youth Meeting van de Douzelage. Het thema van de bijeenkomsten bouwde voort op het thema van afgelopen jaar: Integration in European cities – Twinning for successful integration and democratic engagement. 27 van de 28 partnersteden waren aanwezig, en een nieuwe partner in Litouwen, Rokiškis, is in de familie opgenomen. Naast intensieve vergaderingen was er ruimte om Oxelösund in al zijn facetten te zien en te genieten.

Succesvolle eerste rit over de Via Douzelage!

Herman en José Langenveld, Harry en Marie-Thérèse Crombag en Jan Daems hebben bij elkaar zo’n 320 kilometer gefietst over het traject Via Douzelage, het initiatief van Herman. De Via Douzelage is een netwerk van fietsroutes dat de verschillende partnersteden met elkaar verbindt. De route startte in Niederanven (LU) en liep via Bourscheid-Plage, Houffalize (BE), Monschau weer naar Meerssen. In Niederanven en Houffalize, onze Douzelage partnersteden, zijn ze als vorsten en vorstinnen ontvangen. Vanmiddag om 17.00 uur kwamen ze aan op de Markt in Meerssen. Een heel avontuur, en de moeite meer dan waard. Zeg het voort!

Burgemeester Meerssen ontmoet burgemeester Marsaskala (Malta)

Op 31 februari ontving burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz de burgemeester van de Douzelage partnerstad Marsaskala uit Malta, Mario Calleja. Hij en zijn wethouder Sandro Gatt waren uitgenodigd door Douzelage-voorzitter Annigje Kruytbosch en de werkgroep Douzelage Meerssen om kennis te maken met Meerssen en met het Europees Parlement in Brussel. De burgemeesters wisselden hun ervaringen uit over benoemde versus verkozen burgemeesterschap en Mario Calleja informeerde Mirjam Clermonts-Aretz over het belang van Douzelage voor Marsaskala.

Benelux Meeting in Niederanven op 13 januari 2018: enthousiaste samenwerking!

Afgelopen zaterdag waren we te gast in Niederanven voor onze jaarlijkse Benelux Meeting. Samen met afgevaardigden van Houffalize en uiteraard Niederanven, hebben we een aantal projecten doorgenomen: Het mega-project van Houffalize (vrij vertaald): “het onderdompelingsproject van jonge Europeanen uit de partnersteden van Douzelage. Een bewustwordingsproces van Europese geschiedenis, betrokkenheid in het democratisch bestel en maatschappelijke betrokkenheid bij het Europa van morgen”. Meerssen zal vijf leerlingen afvaardigen. Daarnaast zal in april een pilot plaatsvinden van Via Douzelage: fietsen van Niederanven naar Houffalize en Meerssen. En Meerssen gaat binnen afzienbare tijd een Seniorendag organiseren met Niederanven. Meer weten over de meeting: klik hier.

De viering van 25 jaar Verdrag van Maastricht, Europe Calling, afgerond met twee manifestaties.

Voorzitter Wil Schrijnemaekers en secretaris Irene Raedts-Schreuder van Douzelage Meerssen bezochten beide bijeenkomsten in Maastricht. De conclusie is dat men niet alleen moet terugkijken maar zeker door moet gaan met deze contacten en de vraag was om een doorstart te organiseren met al deze activiteiten die er zijn. In onze regio ligt het “Hart van Europa”. Lees het verslag hier.

Lezing Leon Speetjens in Ontmoet Anna op 13 april 2018.

Leon Speetjens (uit Marseille) komt op 13 april een lezing verzorgen in Ontmoet Anna. Hij woont al twintig jaar in Frankrijk en volgt het wereldnieuws. Hieruit schrijft hij ongeveer maandelijks een Nieuwsbrief/blog als “Leon de Marseille”. Tot voor kort kwam Leon regelmatig op L1 als “correspondent/Limburger ter plaatse” en liet dan zijn licht schijnen op bijvoorbeeld de ontwikkelingen in Frankrijk. Zijn lezing gaat o.a. over de grote ontwikkelingen in de wereld en dan vooral de problematiek van de migratie. Hij is in staat vanuit eigen ervaring te vertellen vanuit het perspectief van de emigrant (in Frankrijk cq de EU).
(13 april in Ontmoet Anna, 14 tot 16 uur).

Deelnemen aan de Bellagio Sky Race – Een verslag

In veel Douzelage-gemeentes worden loopevenementen georganiseerd, zoals ook in onze eigen gemeente Meerssen, waar jaarlijks de marathon plaatsvindt.

De Marathon Meerssen heeft al veel lopers uit verschillende Douzelage-gemeentes mogen verwelkomen, onder andere uit Polen, Frankrijk, België en ook Engeland.
Dit sportief evenement wordt ook door andere Douzelage-gemeentes georganiseerd en zelf heb ik al aan diverse halve marathons meegedaan.

Zo was ik ook benieuwd naar de Bellagio Sky Race, nadat wij een uitnodiging hadden gekregen van onze Italiaanse Douzelage-partner om aan deze loop deel te nemen. Ik had wel van te voren enkele foto’s en een filmpje gezien van de loop en realiseerde mij dat het een behoorlijk zwaar parcours moest zijn met enkele pittige heuveltjes.

Daarom heb ik maar besloten om met de Half Sky Race (15 km) deel te nemen in plaats van de 30 km Sky Race. Achteraf gezien een verstandige beslissing, want het bleek een pittig parcours te zijn waaraan ook drie lopers vanuit de Douzelage-partner Sherborne (UK) deelnamen.

Zondagmorgen om 9.00 uur gingen ongeveer 600 lopers van start vanaf het mooie stadje Bellagio, gelegen aan het Comomeer, direct de eerste helft van de race bergopwaarts over smalle en gladde bergpaadjes, soms lopend en hijgend om eindelijk aan de top te kunnen komen. Daarna dezelfde afstand bergafwaarts over vrij steile rotsachtige paden, niet ongevaarlijk. Na 2½ uur kwam ik eindelijk aan de finish, uitgeput en blij dat ik het helemaal had uitgelopen, opgewacht door mijn vrouw Pascale (die toch wat ongerust was waar ik toch bleef!) en mijn vrienden uit Italië en Engeland.

Noël Vossen

Docenten en leerlingen Stella Maris College actief in project Holstebro

Van 4 t/m 8 oktober hebben twee leerkrachten (Lonneke Frijns en Saskia Kersemakers) en een leerling (Merel Vanoppen) van het Stella Maris College Meerssen deelgenomen aan het project “Non Formal Learning – The Danish Model” in Holstebro. Ín workshopverband werd veel kennis uitgewisseld over onderwijsvernieuwing, en de Deense methoden werden in de praktijk gebracht. Deelnemers waren, naast Holstebro en Meerssen, Sigulda (Letland), Türi (Estland), Chojna (Polen) en Skofja Loka (Slovenië). Voor een uitgebreid verslag klik hier.