Nieuws

Discover Europe, Douzelage, KCET in Ontmoet Anna in het kader van Open Monumentendag

Vandaag 9 september 2018 werd Open Monumentendag gevierd in Ontmoet Anna in Meerssen. De nadruk werd gelegd op Europa met een voordracht van Martin Cugnon, directeur van het oorlogsmuseum in Bastogne en lid van Douzelage Houffalize, en een presentatie van Annigje Kruytbosch over Discover Europe en de Via Douzelage. Dankzij de Stichting KCET mochten de 17-jarige leerlingen van Stella Maris Christina en Aline een voucher in ontvangst nemen, uit de handen van deputé Hans Teunissen, van € 336,- die ze mogen verzilveren als ze met Discover Europe een gratis reis met de trein mogen maken door 4 landen van de EU. Dames, succes met het verkrijgen van zo’n ticket, en bezoek dan zustersteden van de Douzelage!

Zondag 9 september Open Monumentendag “21 eeuwen bouwen aan Europese verbindingen”

Zondag, 9 september van 12.00 t/m 17.00 “21 eeuwen bouwen aan Europese verbindingen” in ONTMOET ANNA (oude stationsgebouw) in Meerssen.
Jullie zijn van harte welkom om met ons en vele anderen deze Open Monumentendag te vieren (gratis toegang).
Programma: In en rondom Ontmoet Anna vertellen landschapsgids Otto en de Douzelage elk heel uur verhalen over 20 eeuwen bouwen aan Europese verbindingen, met onder andere aandacht voor de Romeinse Via Belgica, de eerste internationale spoorlijn Aachen-Meerssen, de Douzelage, de Via Douzelage en #DiscoverEU . Ook is er een kleine expositie over de Via Douzelage: de “mergellandroute van de EU”. Voor de lekkerbekken is er een Romeins plankje voor € 12,50.

Saint Cécile uit Niederanven enthousiast over het concert met Harmonie Rothem!

Op 8 juli heeft het zangkoor Saint Cécile uit Niederanven Luxemburg meegezongen met de Harmonie Rothem op het Renders Nachtegaalconcert. Het koor bracht drie nocturnes van Mozart ten gehore, en een loflied op de stad Luxemburg.

De zangers en zangeressen uit Niederanven waren enthousiast over deze samenwerking, tot stand gekomen in een overleg tussen de Douzelage-werkgroepen van Meerssen en Niederanven. Het concert van Rieu was uiteraard een hoogtepunt voor ze, net als de rondleiding van Ger Kockelkorn. Marion van Alphen, lid van het zangkoor uit Niederanven, heeft een verslagje geschreven. Lees het hier.

Zangkoor Sainte Cécile uit Niederanven zingt mee op het Renders Nachtegaalconcert op 8 juli!

Zondag 8 juli zal vanaf 15.00 uur het zangkoor Sainte Cécile een bijdrage leveren aan het Renders Nachtegaalconcert van de Harmonie Rothem. Plaats van handeling: Uitspanning de Nachtegaal. Iedereen is welkom!
Het koor uit de Douzelage partnerstad Niederanven in Luxemburg wordt de dag ervoor ontvangen door Douzelage Meerssen en rondgeleid door Ger Kockelkorn. Vrijdagavond gaan de gasten genieten van een concert van André Rieu in Maastricht.

General Meeting in Oxelösund groot succes!

Met een grote delegatie bestaande uit leden van de werkgroep, leraren van het Stella Maris College en een viertal leerlingen van deze school is Meerssen vertegenwoordigd geweest bij de General Meeting, de Educational Meeting en de Youth Meeting van de Douzelage. Het thema van de bijeenkomsten bouwde voort op het thema van afgelopen jaar: Integration in European cities – Twinning for successful integration and democratic engagement. 27 van de 28 partnersteden waren aanwezig, en een nieuwe partner in Litouwen, Rokiškis, is in de familie opgenomen. Naast intensieve vergaderingen was er ruimte om Oxelösund in al zijn facetten te zien en te genieten.

Succesvolle eerste rit over de Via Douzelage!

Herman en José Langenveld, Harry en Marie-Thérèse Crombag en Jan Daems hebben bij elkaar zo’n 320 kilometer gefietst over het traject Via Douzelage, het initiatief van Herman. De Via Douzelage is een netwerk van fietsroutes dat de verschillende partnersteden met elkaar verbindt. De route startte in Niederanven (LU) en liep via Bourscheid-Plage, Houffalize (BE), Monschau weer naar Meerssen. In Niederanven en Houffalize, onze Douzelage partnersteden, zijn ze als vorsten en vorstinnen ontvangen. Vanmiddag om 17.00 uur kwamen ze aan op de Markt in Meerssen. Een heel avontuur, en de moeite meer dan waard. Zeg het voort!

Burgemeester Meerssen ontmoet burgemeester Marsaskala (Malta)

Op 31 februari ontving burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz de burgemeester van de Douzelage partnerstad Marsaskala uit Malta, Mario Calleja. Hij en zijn wethouder Sandro Gatt waren uitgenodigd door Douzelage-voorzitter Annigje Kruytbosch en de werkgroep Douzelage Meerssen om kennis te maken met Meerssen en met het Europees Parlement in Brussel. De burgemeesters wisselden hun ervaringen uit over benoemde versus verkozen burgemeesterschap en Mario Calleja informeerde Mirjam Clermonts-Aretz over het belang van Douzelage voor Marsaskala.

Benelux Meeting in Niederanven op 13 januari 2018: enthousiaste samenwerking!

Afgelopen zaterdag waren we te gast in Niederanven voor onze jaarlijkse Benelux Meeting. Samen met afgevaardigden van Houffalize en uiteraard Niederanven, hebben we een aantal projecten doorgenomen: Het mega-project van Houffalize (vrij vertaald): “het onderdompelingsproject van jonge Europeanen uit de partnersteden van Douzelage. Een bewustwordingsproces van Europese geschiedenis, betrokkenheid in het democratisch bestel en maatschappelijke betrokkenheid bij het Europa van morgen”. Meerssen zal vijf leerlingen afvaardigen. Daarnaast zal in april een pilot plaatsvinden van Via Douzelage: fietsen van Niederanven naar Houffalize en Meerssen. En Meerssen gaat binnen afzienbare tijd een Seniorendag organiseren met Niederanven. Meer weten over de meeting: klik hier.

De viering van 25 jaar Verdrag van Maastricht, Europe Calling, afgerond met twee manifestaties.

Voorzitter Wil Schrijnemaekers en secretaris Irene Raedts-Schreuder van Douzelage Meerssen bezochten beide bijeenkomsten in Maastricht. De conclusie is dat men niet alleen moet terugkijken maar zeker door moet gaan met deze contacten en de vraag was om een doorstart te organiseren met al deze activiteiten die er zijn. In onze regio ligt het “Hart van Europa”. Lees het verslag hier.