Onze Douzelagepartner in Cyprus: Agros

De naam van het dorp Agros slaat terug op het feit dat 40 monniken uit Klein-Azië uit het klooster van Megalos Agros terecht kwamen in Cyprus. Ze namen het icoon van de heilige moeder mee. Ze verbleven ter plekke een tijdje in een grot en bouwden een klooster met de huidige naam, en dat was natuurlijk de naam van hun voormalig klooster. In 1692 veroorzaakte een dodelijk virus een afname van tweederde van de bevolking. De overlevenden trokken richting klooster. Zo ontstond een nieuw dorp Agros. In 1894 verviel het klooster tot een ruïne en tot op heden is het een monument van grote historische waarde.
Er staan prachtige kerken in Agros, en het museum Fragoulides is een aanrader. Bekend is ook het monument van hun held: Petros Iliadis, geboren in 1932. Hij was de grote held in de strijd tegen de Britten en overleed in 1956 gedurende hun verzet. (Cyprus was een Britse kolonie van 1925 tot 1960.)

In de diverse Griekse en overige Balkanoorlogen waren bijna steeds soldaten uit Agros betrokken. Ook in beide wereldoorlogen was dat het geval. Ook de strijd tegen de Britten werd mede gevoerd door bewoners uit Agros. Vervolgens kwam de strijd met Turkije, en ook hier wordt de dapperheid van de bewoners geroemd.
Gelukkig is Agros vandaag de dag erg vredelievend en zijn de bewoners zeer bereid om onze Douzelage-gemeentes in Europa te verkennen, en hebben we ze nog niet op wapentuig in hun koffers kunnen betrappen!

Het dorp heeft haar traditionele karakter behouden en biedt voor toeristen een mooie natuur in combinatie met een aantal aanzienlijke historische, religieuze en culturele plekken.
Natuurlijk zijn er de bergen, de wandelpaden, de nauwe straatjes omringd door rozen en in het dorp de plaatselijke cafés waar traditioneel eten en wijn niet te versmaden zijn. Agros is ook bekend vanwege de productie van rozenwater.

Vooral in de maand mei is het zeker de moeite waard om Agros te bezoeken. Dan vindt namelijk het Rozenfestival plaats. Tijdens dit festival krijgen bezoekers de kans om lokale workshops te bezoeken en om alles te leren over rozen. Natuurlijk kunnen zij ook bij diverse tentoonstellingen terecht en vele kiosken verkopen traditionele producten.
Locals gebruiken rozenextract voor rozenolie, likeur en rozenwater wordt gebruikt in vele Cypriotische gerechten.

Jan Daems