Onze Douzelagepartner in Portugal: Sesimbra

Op zo’n 40 kilometer ten Zuiden van Lissabon ligt het vissersplaatsje Sesimbra. Gunstig gelegen aan de voet van Serra da Arrábida, een bergketen tussen Setúbal en Sesimbra en in de baai van Setúbal waar de riviermonding van de Sado ligt, beschikt Sesimbra over een natuurlijke haven en leeft – naast tourisme – van de visvangst.
Sesimbra telt ongeveer 50.000 inwoners.

De locals van Lissabon gaan graag een weekendje naar Sesimbra. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want het is heerlijk toeven in Sesimbra met zijn mooie stranden, pittoreske straatjes, restaurants waar de geur van geroosterde sardientjes je tegemoet komt en een gezellig uitgaansleven.
Naast het luieren op het strand, biedt Sesimbra mooie wandel- en fietstochten in het natuurpark van Serra da Arrábida, een rijke geschiedenis (waarover straks meer) en is er voor watersporters veel te doen, zoals surfen, kitesurfen, snorkelen en duiken. Ook kan je gaan dolfijn- en walvis-spotten!

Hoewel Sesimbra op slechts 40 minuten rijden van Lissabon ligt, kan de stad niet verder weg lijken. Zodra je komt aangereden valt het enorme fort meteen op, dat de hele heuvel rondom het stadje in beslag neemt. Het fort is in 1165 het strijdtoneel geweest van grote veldslagen tussen Moren en Christenen. Als het niet te warm is, is het fort en het omliggende gebied een geweldige plek om te wandelen. Loop in ieder geval even de kerk binnen (gebouwd in 1721 op de ruïnes van zijn Romaanse voorganger), die helemaal versierd is met grote blauw-witte azulejos.

In het tijdperk van de ontdekkingsreizen werd Sesimbra een belangrijke zeehaven. Reden temeer om in de 17e eeuw een groot fort te bouwen genaamd ‘Fortaleza de Santiago’, dat de kust tegen kapers, zeeschuimers en meer niet-welkom volk kon verdedigen. In de 18e eeuw ‘ontdekten’ de Portugese koningen het fort als retraite-plek.
Het zandkleurige bouwwerk is inmiddels gerestaureerd en je kan er terecht in verschillende kunstgalerieën en schattige winkeltjes. Daarna is het zeer de moeite waard om neer te ploffen op het terras van Café de Fortaleza, om het lokale bier van brouwerij Arrábida uit te proberen.

In de buurt van het fort ligt ‘Pedra Alta’, een zeer beroemde rots in de branding. Dit is het startpunt geweest van de legende ‘Nosso Senhor Jesus das Chagas’ (de legende van onze verwonde Heer). In de 16e eeuw, ten tijde van de reformatie, gaf de Engelse koning het bevel om alle beeltenissen van heiligen te vernietigen. Een groot deel werd in kisten gestopt en in zee gegooid. Zo kon het zomaar gebeuren dat één kist aanspoelde bij Pedra Alta. In de kist vonden een paar vissers een beeld van Jesus Christus. Het werd met zorg op een leeg plekje in de stad geplaatst en om het tegen weer en wind te beschermen, verrees er omheen al snel een kapelletje. Het beeld miste vooralsnog een arm. De legende wil dat een oude dame die hout had gesprokkeld op het strand, een vreemdsoortig houtblok in haar haard had dat maar niet wilde branden. Toen ze met stijgende verbazing het hout van dichtbij bekeek, bleek het de missende arm te zijn.
Men was zo dankbaar dat het beeld weer compleet was, dat vanaf dat moment elk jaar op de 4e mei een processie ter ere van ‘onze verwonde Heer’ plaatsvindt. Het beeld wordt dan door de straten van Sesimbra gedragen, waarbij de vindplaats zeker niet vergeten wordt!
Dit en nog 27 andere mooie, historische verhalen worden beschreven in ‘Historical Highlights of Douzelage’, uitgegeven door Douzelage Meerssen en verkrijgbaar voor € 16,- (info: www.douzelagemeerssen.nl).

En… het heeft er natuurlijk niets mee te maken, maar terwijl ik dit schrijf, wordt Portugal Europees Kampioen voetbal! Ik denk dat een ieder die na dit verhaal zin heeft om naar Sesimbra te gaan, wordt verwelkomd met een nog bredere lach!

Annigje Kruytbosch

Sesimbra_ps