Onze Douzelagepartner in Letland: Sigulda

Deze week nemen wij U mee naar Sigulda in Letland. Sigulda is een ware parel aan onze Douzelage-ketting. Het is een historische stad in het noorden van Letland aan de rivier de Gauja. Sinds enkele jaren is de stad een belangrijk wintersportcentrum met een bobsleebaan en skipistes op de hellingen. De stad ligt midden in het Nationaal Park Gauja.

Het Nationaal Park is het oudste en grootste in Letland. Het park beslaat een driehoekig deel in het stroomgebied van de Gauja, beginnend bij Valmiera en eindigend voorbij Sigulda. De zandsteenformaties langs de rivier dateren uit het Devoon en hebben dit gebied de bijnaam het ‘Lijflandse Zwitserland’ opgeleverd. Van het grondgebied wordt 54% ingenomen door loofbos, naaldbos en gemengd bos. Tot de broedvogels in het nationale park behoren de zwarte ooievaar, de oehoe, de ijsvogel en de witrugspecht. Het hoogveen van Suda is een vogelreservaat. Het park omvat ook verschillende en belangrijke historische en archeologische monumenten en is een van de belangrijkste toeristengebieden in Letland.

In Sigulda kunt U de ruïne van het vroegere kasteel van de Orde van de Zwaardbroeders vinden. Dit stamt uit de periode dat de stad in handen was van Duitse eenheden onder pauselijk gezag. Het doel van deze ridderorde was de bekering van de destijdse heidense Esten, Lijven en Letten.

In de heuvels rondom Sigulda ligt het kasteel van Turaida, dat in de 17e eeuw gedeeltelijk vernietigd werd toen de kruitkamer getroffen werd door bliksem. Vlakbij het kasteel staat een houten kerk waar de ‘Roos van Turaida’ ligt begraven. Zij was een negentien-jarig meisje dat in 1620 door een Poolse officier werd vermoord in de grotten rond de vesting. Volgens de overlevering was zij verliefd op een tuinman van een nabij gelegen vesting, en werd zij door de officier in de val gelokt.*

Interessant is ook nog de Gutmans-grot. Deze ligt aan de Gauja halverwege Sigulda en het kasteel van Turaida. Het is de grootste grot in het Baltische gebied en meet 19 meter diep, 12 meter breed en 10 meter hoog. Het bevat inscripties uit de 17e eeuw. Volgens de legende verlengt en verbetert het water in de grot het leven van degene die ervan drinkt. De grot wordt met een kabelbaan verbonden met Sigulda.

Voor de Douzelage-partners was Sigulda in 2014 het toneel voor hun 39e Algemene Vergadering. De warme ontvangst en de zinvolle besprekingen staan nog scherp in ons geheugen gegrift. Wij mochten daarbij nog kennismaken met diverse folkloristische tradities, zoals bijvoorbeeld de gebruiken bij het paasfeest.
Wij hebben natuurlijk ook de omgeving mogen bewonderen en hebben uiteraard ook nog goede herinneringen aan ons bezoek aan de hoofdstad Riga (1 uurtje treinen van en naar Sigulda). Het karakteristieke historische centrum herinnert ons aan het rijke Hanzestad-verleden en is bijzonder goed bewaard gebleven. Aan de rand van het oude centrum bevindt zich het Art Nouveau-centrum dat Riga tot een van de meest aantrekkelijke hoofdsteden van Europa maakt. De Jugendstil-architectuur is nergens anders zo sterk aanwezig en we hebben dan ook onze ogen uitgekeken.

Letland en Sigulda zijn absoluut een aanwinst in Douzelage-land!

* Het verhaal van ‘de Roos van Turaida’ staat beschreven in onze nieuwe uitgave ‘Historical Highlights of Douzelage’. Het boek bevat buiten dit mooie maar droevige verhaal nog 27 andere historische verhalen uit al onze Douzelage-gemeenten. Voor meer informatie over deze uitgave verwijzen wij u graag naar onze website: www.douzelagemeerssen.nl

Wil Schrijnemaekers

Sigulda_wp