Onze Douzelagepartner in Duitsland: Bad Kötzting

Bij de start van de Douzelage 25 jaar geleden heette Bad Kötzting nog eenvoudig Kötzting. De toevoeging ‘Bad’ is in Duitsland wettelijk beschermd en om die te verkrijgen dient een gemeente aan een aantal strenge selectiecriteria te voldoen.

Bad Kötzting, idyllisch gelegen in de noordelijke uitlopers van het Beierse Woud/Böhmerwald, is een welvarend stadje met ruim 7000 inwoners. Dat is wel eens anders geweest. Tot 1972 was het Kreishoofdstad. Bij een herindeling verloor het die status en werd het onderdeel van de Kreis Cham, de grootste nabijgelegen stad (17.000 inwoners). Dat was niet alleen een gevoelige slag voor de trotse Kötztingers, maar had ook economisch veel nadelige gevolgen.

De gemeente besloot tot een koerswijziging en zette in op twee hoofdactiviteiten: gezondheid (wellness) en natuur. Gestaag werd daaraan gewerkt: In 1986 verwierf het de status Luftkurort, in 1992 vond de opening van het kuurpark Auwieser plaats (inmiddels ruim 16 ha groot, waar wij in 1995 ook een Meerssense Douzelageboom hebben geplant), in 1995 na de vestiging van een viertal Kneipp-klinieken volgde de status Kneippkurort, in 2000 opende de Bayerische Spielbank zijn Casino-deuren en in 2005 volgde na de opening van Wellenbad ‘Aqacur’ en de toekenning van het predikaat Kneipp-Heilbad met de toekenning van de status ‘Bad’ de ultieme bekroning.

Daarnaast vestigde zich in Bad Kötzting de eerste Traditionelle Chinesische Medizin-kliniek (TCM) en zijn er nog een kliniek voor orthopedie, reumatologie, vaatziekten en traumatologie en één voor neurologie en geriatrie te vinden naast een klein regulier ziekenhuis.

Maar ook in tal van andere opzichten is Bad Kötzting uiterst aantrekkelijk. Een modern, goed geoutilleerd winkelcentrum in typisch Beierse sfeer, de prachtige omgeving waar gevist (forel, karper, snoekbaars), gewandeld, gefietst en gerecreëerd kan worden. De daarbij horende uitspanningen zijn in ruime mate, grote gevarieerdheid en van voortreffelijke kwaliteit voorhanden.

Beroemd tot in de wijde omtrek is Bad Kötzting vanwege de Pfingstritt, de Pinksterrit. Deze bereden processie stoelt op een eeuwenoude traditie die nog steeds groots in ere wordt gehouden. Wel 900 uitsluitend mannelijke ruiters, samen met tal van folkloristische groepen, rijden op 2e Pinksterdag vanaf ’s morgens 8 uur in processie naar een 7 kilometer verder gelegen bestemming, gevolg gevend aan een meer dan 600 jaar oude gelofte. In de stoet bevindt zich ook de Pinksterbruidegom en zijn twee bruidsjonkers. Sinds enige jaren rijdt ook de kardinaal van Regensburg in de stoet mee. Tegen het middaguur keert men terug in Bad Kötzting en wordt de processie afgesloten met een Te Deum. Na afloop van de ceremonie gaat de Pinksterbruidegom terug naar zijn ouderlijk huis, waar hij de Jonkheid die hem heeft bijgestaan fêteert. Rond 4 uur gaat men dan de Pinksterbruid ophalen, waarna het aanstaand bruidspaar groetend en wuivend door het stadje trekt en op de Markt de symbolische huwelijksvoltrekking plaatsvindt. De bruidegom en bruid worden gekozen uit de ongehuwde mannen en vrouwen uit de regio Kötzting en zij moeten katholiek zijn. Deze dag vormt het hoogtepunt van een hele week festiviteiten. Ook dit jaar staat de periode van 14 tot en met 23 mei weer geheel in het teken van deze rijke traditie.

Beroemd zijn inmiddels ook de Waldfestspiele. Midden in de bossen wordt ieder jaar een bekend internationaal toneelstuk bewerkt en in Beiers dialect opgevoerd. Dit jaar zal vanaf 23 juli tot 8 augustus tien keer de Midzomernachtsdroom van Shakespeare worden uitgevoerd. Een aanrader!

Er zijn dus vele goede redenen Bad Kötzting eens te bezoeken. De gemeente is ook een actief lid van de Douzelage, met tal van activiteiten met name voor jongeren. Volgend jaar organiseert Bad Kötzting de General Meeting van de Douzelage.

Maar mocht u bij uw bezoek aan Bad Kötzting toch nog behoefte hebben eens een dag de horizon te verleggen: binnen een straal van honderd kilometer zijn er tal van aantrekkelijke Ausflug-mogelijkheden: Regensburg, Passau, de Glasroute, de Donau en het Tsjechisch grensgebied, waar ook onze Tsjechische partnergemeente Susice te vinden is. Bad Kötzting heeft een station en al deze bestemmingen zijn ook goed per spoor bereikbaar. Maar vergeet daarna niet terug te keren naar Bad Kötzting, deze smaragd in het Douzelage-collier.

Karel Majoor

BK_2RGB BK_1RGB BK_3RGB