Synagoge_van_Meerssen
Liefelijk ligt de gemeente Meerssen op de grens van het Zuid-Limburgse heuvelland en de dalen van Maas en Geul. Zij draagt dan ook niet voor niets wel de naam “De Poort van het Heuvelland”.

Algemeen

De gemeente telt zo’n 18.000 inwoners en kwam in haar huidige omvang tot stand op 1 januari 1982 bij de grote herindelingsoperatie in Zuid-Limburg. Zij bestaat uit de kernen Meerssen, Bunde, Geulle, Moorveld, Geulle aan de Maas, Rothem en Ulestraten.

Aangrenzende gemeenten

De gemeente grenst in het Zuiden aan Maastricht, in het Oosten aan Valkenburg aan de Geul, in het Noorden aan de gemeenten Stein, Beek en Nuth, en in het westen, weliswaar gescheiden door de Maas, aan de Belgische gemeenten  Maasmechelen en Lanaken.

Kenmerken

Meerssen kenmerkt zich door een zeer gevarieerde uitstraling: fraaie landschappen, weidse vergezichten, beschermde natuurgebieden, afgewisseld met dorpen en buurtschappen( bij elkaar 16, met namen als Brommelen, Kasen, Raar en Waterval) met ieder zijn eigen uitstraling en identiteit.

Geschiedenis

Meerssen kent een lange geschiedenis die op diverse wijzen is beschreven en bezongen. Al in prehistorische tijden woonden onze voorouders op vruchtbare hellingen van Maas- en Geuldal.
Ook de Romeinen vonden het er goed toeven, getuige de archeologische vondsten die daarvan het bewijs leveren.

Monumenten

De gemeente telt zo’n 100 rijksmonumenten, waarvan de Bartholomeusbasiliek van het Heilig Sacrament het onbetwiste hoogtepunt vormt. Behalve de Basiliek telt de gemeente nog 6 Rooms Katholiek kerken.

Infrastructuur

Wandelen

De VVV Zuid Limburg geeft enige handzame wandelfolders uit. (www.wandelgidszuidlimburg.com)

Autowegen

De gemeente wordt niet alleen doorsneden door Maas en Geul, maar parallel daaraan lopen ook de tracés van de autowegen A2 en A79 en van de spoorlijnen richting Heerlen-Aken en richting Sittard-Eindhoven.

Trein

Er liggen 2 spoorwegstations op het grondgebied van de gemeente, in Bunde en in Meerssen.

Luchthaven

Pal ten noorden van Meerssen ligt de luchthaven Maastricht-Aachen Airport, in de volksmond doorgaans nog vliegveld Beek genaamd.

Scholen

De gemeente kent een goed voorzieningenniveau. Er zijn 7 basisscholen en een school voor Voortgezet onderwijs, het Stella Maris College.

Verenigingen

Daarnaast telt de gemeente enige honderden verenigingen in tal van sectoren zoals sport, cultuur, ontspanning, gezondheid, jeugd en ouderen. De gemeente Meerssen geeft 2-jaarlijks een digitale gemeentegids uit met gedetailleerde informatie.

Sportvereningingen

Naast diverse sportcomplexen voor voetbal, hockey, tennis, handbal en basketbal zijn er in de gemeente een vijftal gemeenschapshuizen.

Ondernemersverenigingen

Ook getroosten ondernemersverenigingen en gemeente zich inspanningen voor het behoud van een levendig winkel- en ondernemingsklimaat.

Links:

www.ViaBelgica.nl
www.marsnamagazine.nl

www.verdag van meerssen.nl