Douzelage Young Musicians Festival in Sušice (Tsjechië)

Douzelage Young Musicians Festival in Sušice

Het is muisstil in de klassieke concertzaal van het gymnasium in Sušice (Tsjechië). Achter de vleugel zit Ivana Dubajová uit Zvolen (Slowakije). Ze doet haar ogen dicht, haar handen liggen stil in haar schoot. En dan gaat ze. Trefzeker, bewust, gepassioneerd en ongelooflijk getalenteerd speelt zij het eerste deel van de Suite in D-mineur van Rachmaninoff. De tranen prikken achter mijn ogen, meegezogen in het muzikale geweld en vervoering van dit stuk en dat gespeeld door een zestienjarige! 

Gedurende vijf dagen in juni zijn vijftien zeer getalenteerde, jonge musici (tussen 14 en 18 jaar) uit zes Douzelage-steden, namelijk Sherborne (Verenigd Koninkrijk), Zvolen (Slowakije), Holstebro (Denemarken), Köszeg (Hongarije), Sesimbra (Portugal) en Rokiškis (Litouwen) te gast in onze Douzelage-stad Sušice.
Het is – als ik welgeteld heb – de vierde editie van het Young Musicians Festival. Ooit begonnen in Sherborne (VK) en via Zvolen (SK) en Granville (FR) nu naar Sušice gekomen. De stad van de winnaar/winnares van de vorige editie kreeg automatisch de opdracht tot organisatie van het volgende muziekconcours in zijn/haar stad. De Songfestival-methode, zeg maar. Sušice doet het anders dit jaar. Geen winnaar/winnares en geen jury. Het klinkt natuurlijk wat afgezaagd: “Het zijn allemaal winnaars”, maar het idee erachter is goed en stimuleert de hele groep en niet alleen de top drie.

In heel Sušice is het alle dagen feest: kleine optredens in cafés, restaurants of op de binnenplaats van het gemeenschapshuis. In plukjes treden alle jonge musici op diverse plekken in de stad op. Achter de coulissen wordt echter ook druk gerepeteerd voor zowel de individuele optredens als het collectieve optreden, waarbij alle jongeren met elkaar zullen spelen tijdens het feestelijke slotconcert op zaterdagavond in die mooie concertzaal van het gymnasium.

Vrijdag overdag speelt Rosa Ellen Williams in een koffiebarretje. Ze komt uit Sherborne en is 17 jaar. Ze werd op het allerlaatste moment opgetrommeld, omdat de andere kandidaat uit die stad onverwachts verhinderd was. “Ze speelt bijzonder goed piano, maar liever niet voor al te veel publiek”, zei Clifton, haar begeleider. “Ze is wat verlegen”, voegt hij eraan toe. Ik zie haar vingers lichtjes trillen voordat ze resoluut begint aan Impromptu in B-mineur van Samuel Coleridge-Taylor. Ik sluit mijn ogen en ze neemt me mee.

Als ik de laatste avond voor een bijzonder smakelijk buffet in de rij sta, hoor ik luid gegiechel achter me. Ik draai me om en zie de verlegen Engelse. Samen met twee Deense meisjes en een meisje uit Hongarije. Ze hebben reuze lol en gieren het uit.

Op zulke momenten besef ik me de grote meerwaarde van een organisatie als Douzelage: jongeren met ontegenzeggelijk groot talent leren hier dat het niet alleen superleuk is om met jongeren met datzelfde talent uit kriskras andere steden uit Europa te musiceren, maar ook om elkaar te leren kennen én plezier te hebben. Ze overwinnen hun schroom en maken vrienden voor het leven.

Uiterlijk over twee jaar wordt de vijfde editie van het Young Musicians Festival in één van onze Douzelage-steden georganiseerd. Waar weten we nog niet precies, maar misschien wil jij wel mee? Ben jij niet ouder dan 16 – en dus over twee jaar niet ouder dan 18 jaar – en wil je dit ook eens meemaken? Mail ons dan en geef je op voor de volgende ronde in 2026. Jij en je instrument zijn van harte welkom!

Tekst:  Annigje Kruytbosch, voorzitter Douzelage Meerssen.