Douzelage Docentendagen in Sherborne

 

In het idyllische Sherborne vond tijdens de General Meeting ook de Educational Meeting plaats. Docenten uit 20 verschillende EU-landen (+ Verenigd Koninkrijk) wisselden ervaringen uit rondom het thema Well-being through nature and music (welzijnsbevordering door muziek en natuur). 

Met mijn neuropsychologische achtergrond mocht ik de inhoudelijke aftrap geven, waarbij ik de laatste hersenwetenschappelijke inzichten heb gedeeld over het belang van muziek en natuur. Korte samenvatting: muziek en natuur zijn aantoonbaar heel belangrijk voor het welzijn van leerlingen en studenten. Vervolgens hebben we de aanpak van Sherborne mogen ervaren in letterlijke zin: samen zingen. Op het private Leweston School is aandacht besteed aan het samen zingen na de Covid-periode, als verbindende activiteit die zorgt voor positief met elkaar omgaan. Zingen is niet ieders talent, maar het gewoon doen draagt al bij aan een positief moment in de dag.

Vanuit de verschillende EU-landen kwamen vervolgens zogenaamde best practices: welke werkende voorbeelden van de inzet van muziek en/of natuur zit in het onderwijs? Van wandelen door de bergen tot zangwedstrijden, van kinderopvang in de natuur tot workshops met natuurlijke materialen uit de regio. Opvallend was de bijdrage vanuit het Sloveense Škofja Loka: daar was naast het welzijn van de leerlingen ook specifiek aandacht voor het welzijn van de docenten. Een gelukkige leerkracht voor een gelukkige klas.

De dag na de inhoudelijke uitwisseling brachten we een bezoek aan Leweston School zelf, waarbij we door de negenjarige Lily kundig rondgeleid werden door het schoolbos: een plek waar iedere leerling een keer in de week met de klas les krijgt. Lily vertelde wat ze zoal aan opdrachten had uitgevoerd en hoe fijn ze het vond om ook in een bos lekker bezig te kunnen zijn. Na deze field trip hebben we ideeën uitgewisseld om ook buiten de jaarlijkse bijeenkomsten van elkaar te leren. Een werkbezoek met onze Pedagogiek-studenten naar het Luxemburgse Niederanven is daar een goed voorbeeld van.

De combinatie van de inhoudelijke, formele, inspirerende sessies, samen met het informele netwerken in een prachtige omgeving bevestigen wat mij betreft de kracht van een Europees netwerk als Douzelage. Op naar de volgende meeting!

Joep Wolters

Noot: Leweston School is een onafhankelijke dag- en kostschool in de buurt van Sherborne in Dorset, Engeland. De school is co-educatief in de kleuter- en voorbereidende school en volgt het co-educatieve diamantmodel in de Senior School en Sixth Form.