Je loopt door het Proosdijpark op 17 maart en ziet dat de Gloriëtte opeens van kleur is verschoten!? Is het groen nog per ongeluk blijven slingeren na de Carnaval? Wat is er aan de hand? Het antwoord is simpel: het is een ode aan Saint Patrick’s Day.
Saint Patrick’s Day is dé nationale feestdag van Ierland en groen is de kleur die met het feest wordt geassocieerd. In Ierland viert men dat grootschalig met optochten, kermis en vuurwerk. Je kan die dag zelfs een groen biertje scoren!

Onze partnergemeente in Ierland is Bundoran. Een klein kustplaatsje in de provincie Donegal, voornamelijk bekend onder die hard surfers die zeer graag in het ‘koude paradijs’ hun skills komen beproeven.
Bundoran heeft ons gevraagd om mee te doen aan hun turning green for Saint Patrick’s Day en natuurlijk hebben we instemmend geantwoord. Samen met nog zeker 9 andere Douzelage-partners, zetten we monumenten van onze gemeente in het groene licht! Nu hoor ik jullie denken: “waarom niet de basiliek?” Dat hadden we inderdaad graag gewild, maar daarvoor hebben we tenminste een hoogwerker nodig en/of een paar jonge, onbevreesde waaghalzen, aangezien de verlichtingspalen voor het beste resultaat nu eenmaal meerdere meters hoog zijn.
Maar dat alles mag en kan de pret niet drukken, want de Gloriëtte is natuurlijk een zeer mooi alternatief!

We zullen na de 17e maart terugkoppelen met het webadres van Ireland Tourism, dat het Douzelage-initiatief op hun website zal weergeven. Zo kunnen jullie alle monumenten in het groen bewonderen! Daarvoor hoeft gelukkig niemand naar buiten en kan een ieder toch nog meegenieten van de feestelijke verlichtingen. Uiteraard zal de berichtgeving op onze eigen website ook niet uitblijven. Hierbij vast een voorproefje: de scheve toren van Pisa.

Douzelage Meerssen
Annigje Kruytbosch
www.douzelagemeerssen.nl

Noot: In 2022 werd de Gloriëtte geel blauw gekleurd als teken van sollidariteit met

de Oekraiënse bevolking.