Europese steden buigen zich over huisvesting voor junioren en senioren

Van donderdag 21 tot en met zondag 24 april 2022 waren delegaties van twaalf partnersteden van Douzelage te gast in Bad Kötzting (Duitsland) in het kader van “Juniors for Seniors, active ageing”.
Voor velen een warm weerzien na twee jaar covid-pandemie. Voor veel jongeren de eerste keer dat ze in Douzelage-verband aan een interessant en wezenlijk project kunnen bijdragen.
Partnerstad Skofja Loka (Slovenië) is de kartrekker van het project “Juniors for Seniors, active ageing”. Zij trapten af in 2019 met het thema ‘burgerparticipatie’. Daarna volgden Köszeg (Hongarije) en Judenburg (Oostenrijk) met onderwerpen als mobiliteit en bereikbaarheid, generatiekloof en hoe die te overbruggen en IT voor ouderen (door jongeren).
In Bad Kötzting werd het thema ‘huisvesting’ besproken: hoe wonen ouderen en jongeren, hoeveel woningen zijn er beschikbaar, wat kosten deze woningen en meer van dit soort belangrijke vragen, waarop we een goed antwoord willen vinden.

De overeenkomsten tussen de diverse Europese steden zijn redelijk groot. Er zijn te weinig woningen en/of ze zijn te duur. In de voormalige Sovjet-landen zijn na de tweede wereldoorlog veel flats gebouwd met vier verdiepingen. Dit was destijds de maximum hoogte waarbij geen verplichting gold voor het inbouwen van een lift. Deze situatie is vandaag de dag behoorlijk schrijnend, omdat ouderen niet in staat zijn om nog zo veel trappen te lopen en de flats te weinig opbrengen, vanwege datzelfde euvel. Sommige woningbouwverenigingen brengen, indien mogelijk, aan de buitenkanten van de gebouwen liften aan.
Sowieso is de tendens in alle Europese steden dat ouderen te lang in hun woning blijven wonen, waardoor jongere gezinnen de kans op een grotere woning mislopen. Er zijn gelukkig veel initiatieven gestart om aan creatieve woningruil te doen, waarbij zowel het jonge gezin als de senioren geholpen zijn.
Alle aanwezige Douzelage-steden hebben te maken met vergrijzing en het vertrek van jongeren naar de grote steden.

Een paar creatieve oplossingen die in de diverse Douzelage-steden worden toegepast:
– Seniorappartementen, bejaardentehuizen en/of –woningen waar jongeren/studenten wonen die maandelijks een aantal uren voor de senioren karweitjes doen en in ruil daarvoor goedkoper mogen wonen.
– Bejaardentehuizen waarin tevens een kinderopvang is gevestigd. Regelmatig worden daar dingen samen gedaan, zoals koken en eten, zingen en gezamenlijk feestdagen vieren. We brachten een bezoek aan ‘Seniorenresidenz St. Benediktus’ waar we allen meemaakten hoe dit daadwerkelijk georganiseerd wordt en konden zien hoe actief de senioren zijn!

De uitkomsten van het project in Bad Kötzting zullen binnenkort op onze website te lezen zijn. Tevens zal er nog een eindrapportage van alle Juniors for Seniors, active ageing-bijeenkomsten komen, dat aan de Europese Commissie zal worden aangereikt; eveneens te lezen op onze website: www.douzelagemeerssen.nl

Irene Raedts