Niederanven, maart 2015

Op zaterdag 31 maart vond weer een uitwisseling plaats tussen bewoners van de Luxemburgse Douzelage-gemeente Niederanven en Meerssen. Naast een delegatie van de leden van de Vereniging Meerssen in Europa nam ook een delegatie van ZijActief Meerssen deel aan deze uitwisseling in Niederanven. We kijken terug op een geslaagde en gezellige uitwisseling, waarin we veel moois zagen, veel lekkers proefden, en waarin de band tussen de twee steden nog verder werd versterkt. Zie bijgaand verslag van Irene Raedts.

CIMG5915CIMG5963  CIMG5886 CIMG5880 CIMG5840CIMG5823

Bundoran, maart 2015

In maart bezocht een delegatie van Douzelage Meerssen de Douzelage gemeente Bundoran in Ierland. Klik hier voor een verslag van Wil Schrijnemaekers.

Sherborne, februari 2015

Een aantal jongeren, deelnemers aan de Preparatory Conference on Sustainable Development in Meerssen, bezocht ook de conferentie in het Engelse Sherborne. Klik hier voor een verslag van Job Zomerplaag.

Uitwisselingsprojecten 2014

Beneluxmeeting 2014 november 15, 2014

beneluxmeeting 2014-1 beneluxmeeting 2014-2 beneluxmeeting 2014-3beneluxmeeting 2014-4
op 15 november vond de beneluxmeeting plaats in het Luxemburgse Niederanven. 16 deelnemers uit 3 landen woonden de gezellige en vruchtbare bijeenkomst bij.

Onderwerp van gesprek waren de Douzelage projecten die door Meerssen, Niederanven en Houffalize worden georganiseerd en projecten van andere landen waar de benelux-deelnemers in gaan participeren.

Marathon Meerssen op 14 september 2014

Brief impression on the Marathon in Meerssen from a Douzelage point of view

IMG_1205 IMG_1203 IMG_1200 IMG_1194 IMG_1192IMG_1185
This is the weekend of a local event called the Marathon of Meerssen. The weather is great, the organisation stands tall and a surprisingly wide range of Nationalities is present. Among them eight Polish people from Chojna (our Douzelage sister town in Poland). They travelled in their mini bus for at least 800 km to participate in this Marathon!

Six adults and two girls arrived in Meerssen on Saturday. We welcomed them, had some nice chats, something to drink and enjoyed being reunited. In the evening we had dinner at my place with the whole lot (fortunately for me and certainly for them dinner was not prepared by me, but by several ladies of the Douzelage Meerssen and it was outstanding!). Twenty people or more enjoyed a lovely evening. The girls took care of our four cats and were particularly fascinated by one weighing at least 9 kilo’s who has no other goal in life than eating, loving and being loved!

Sunday morning: the big moment! At 11am the run will start and the Polish runners are prepared. The girls run 5 km together with their teacher Anna in a section for students of our secondary school. The others put their chances on 10 km. We – non runners – are ‘pampered’ in the VIP section, thanks to the organisation of the Marathon Meerssen that kindly invited us. The runners will join later. Our view is excellent! Only the drone that scans the area above us might have a better view!
One of the Polish women, Edyta, is third on the 10 km; what an achievement! All of us are very proud and we cheer! (Next year number one, Edyta?) Also Houffalize, our Douzelage sister town in Belgium, has joined the club. The three participants to the Marathon are not hard to detect as Belgians: they immediately have a beer after running!
Thank you Marathon Meerssen for your kind hosting. We all enjoyed it very much! The Polish and the Belgians returned home safely and are definitely looking forward to next year and so are we!

Village des Artistes in Houffalize op 1 juni 2014

Op 1 juni vanaf 11.00 uur organiseerde onze Belgische Douzelage zustergemeente, Houffalize, voor de 12e keer zijn “Village des Artistes” in Achouffe.

Verslagen van uitwisselingsprojecten van de Douzelage 2012

Benelux Art Meeting in Meerssen 21 april 2012

artmeeting5 artmeeting6 artmeeting3 artmeeting4 artmeeting2artmeeting
Zomaar een gezellig dag met onze bevriende Douzelage-steden Houffalize (Be) en Niederanven (Lux). Bedoeld om elkaar wat beter te leren kennen, wat cultuur te snuiven en vervolgens zelf een poging te wagen met penselen en verf.

De ochtend begon bij Carpe Diem op de markt. Een heerlijk plekje om elkaar te treffen en te genieten van een kopje koffie en heerlijk verse vlaai. Hierna nam de heer Kockelkorn ons mee naar de synagoge op de Kuileneindeweg. In zeer vlot Frans en Duits en uiteraard in zijn eigen moerstaal vertelde hij meer dan boeiend over de geschiedenis van deze synagoge. Daarna ging de tocht naar de Basiliek waar hij ons vertelde over de lange en rijke geschiedenis van Meerssen met de Basiliek als middelpunt.

Aansluitend vertrok het gezelschap naar de Nachtegaal om van een heerlijke echte Limburgse lunch te genieten. Tijdens deze wandeling hebben we het gelukkig drooggehouden, maar omdat april doet wat hij wil, waren de voorspellingen voor de dag niet al te best.

Het plan om in de middag in het Proostdijpark te gaan schilderen, hadden we dus op het laatste moment moeten veranderen naar een binnenhuissessie op het Stella Maris College.
Na de lunch ging het gezelschap vol goede moed en zin aan de slag in een van de tekenlokalen van de school, daarbij begeleid door twee enthousiaste kunstenaars van Meerssen: Felix Wijns en Anne Barneveld. Er werd enerzijds gewerkt aan een stilleven of anderzijds aan meegebrachte eigen objecten. Het gezelschap bracht zeer gevarieerd en kwalitatief verrassend mooi werk voort. De hele middag was daarvoor uitgetrokken. Na afloop van de schildersessie werd er positief geëvalueerd door de aanwezigen, niet in de laatste plaats door de begeleidende kunstenaars Felix en Anne, uiteraard onder het genot van wijn en knabbels. Karel Majoor sprak lovende woorden over de dag en uiteraard over de Douzelage die dit leuke initiatief heeft voortgebracht. Dat het slechte weer geen roet in het eten heeft kunnen gooien was mede te danken aan het Stella Maris College dat zeer gastvrij de deuren voor ons heeft geopend.

Het Italiaanse diner, gecaterd door Quadakkers, was overheerlijk. Uiteraard werd er uitgebreid nagepraat over de leuke dag en werd de hoop uitgesproken dat deze dag de eerste vormt in een lange reeks van kunstuitwisselingsdagen…. Deze verse traditie houden we er graag in!

Excursie van Muzikantengroep uit Oxselösund Zweden  aan Meerssen             

In maart 2012 bracht een groep van 16 jongeren muzikanten uit Oxselösund Zweden onder leiding van Pia Karell en twee jonge dirigenten een 4 daags bezoek aan Meerssen georganiseerd door het Stella Maris College. Ze gaven op diverse plaatsen in Meerssen concerten en verbleven in gastgezinnen.

Senioren Uitwisseling: twee daags bezoek groep senioren uit Niederanven Luxemburg aan Meerssen 5 en 6 juni 2012
senioren
Excursie senioren Niederanven Luxemburg rondgang basiliek te Meerssen 2012

Op 5 juni heeft Meerssen bezoek gekregen van 50 senioren uit Niederanven, onze partner gemeente van Luxemburg.
De groep Luxemburgers werd rond 9.30 in de Stip ontvangen door senioren van Meerssen en leden van de Douzelage vereniging. Iedereen  kon met elkaar kennis maken en van koffie met Limburgse vla genieten.

Rond 11.00 uur vertrokken onze gasten en een paar Meersenaars te voet naar de Basiliek van Meerssen om deel te nemen aan een rondleiding van Dhr. Kockelkorn. Iedereen genoot van het spannend verhaal van onze gids die echt alles over de geschiedenis van de basiliek weet.

Om 12.00 uur werd iedereen voor de lunch bij Ave Maria in Geulle ontvangen. Onze gasten waren onder de indruk van de heel mooie omgeving en de moderne architectuur van het zorgcentrum.

Rond 14.00 vertrok de groep Luxemburgers met hun bus naar Maastricht, waar ze op het Vrijthof verwacht werden voor een door Dhr. Schiffeleers gegeven stadsrondleiding. Het was heel leuk: het weer was prachtig en het was echt gezellig in de stad. Na de rondleiding en onze gids te hebben bedankt bleef iedereen nog tot 17.15 uur in Maastricht winkelen of iets op een terras drinken. De bus bracht daarna de groep naar het hotel “Vue des Montagnes” in Houthem waar het voor hen was gereserveerd. Rond 19.00 uur ging iedereen na een aperitief aan tafel voor het diner. Karel Majoor, voorzitter van de Douzelage, en zijn vrouw Manna waren ook aanwezig.

De volgende ochtend vertrokken de Luxemburgers naar de Floriade waar zij de dag hebben doorgebracht. In de avond zijn zij terug naar Niederanven gereden.

Verslag van Pascal Vossen-Pellentier

Muzikanten bezoek uit Oxselösund Zweden aan Meerssen aan Meerssen 5 en 6 juni 2012

In maart 2012 bracht een groep van 16 jongeren uit Oxselösund (Douzelagepartnerstad) Zweden onder leiding Pia Karell en twee jonge dirigenten en muzikanten een 4 daags bezoek aan Meerssen georganiseerd door het Stella Maris College. Zij gaven op diverse plaatsen in Meerssen concerten en verblijven in gastgezinnen.

erslag van Pascal Vossen-Pellentier

Deelname Delegatie Chojna Polen aan Marathon te Meerssen

uitwisselingen_clip_image002
Lopers uit de Douzelagepartnerstad Chojna Polen namen deel aan Marathon Meerssen
Op zondag 7 september nam een groep van 7 Polen uit Chojna, een partnerstad van de stedenband Douzelage deel aan de Marathon te Meerssen.
De Douzelage werkgroep van Meerssen, de Vereniging “Meerssen in Europa” had de Polen uitgenodigd om deel te nemen aan deze Marathon, waar zij positief op reageerden. Ze logeerde een nacht in gastgezinnen van de Douzelage in Meerssen en omstreken.
Op zaterdagnamiddag arriveerde de groep Polen, die onder leiding stond van mevrouw Anna Rydzweska. De Douzelage stedenband groep is inmiddels uitgegroeid tot 28  partnersteden in de Europese Unie.
De groep werd officieel welkom geheten door het Douzelage werkgroep leden onder leiding van Karel Majoor. De Polen en gastgezinnen werden getrakteerd op koffie en Limburgse vlaai in het Restaurant Carpe Diem aan de markt. Bij dit informeel samenzijn werd onderling kennis gemaakt.
Vervolgens verkenden de marathon deelnemers de kern en de bezienswaardigheden van ons mooie Meerssen. Om zeven uur werden de deelnemers opgehaald door de gastgezinnen en voorzien van een calorie rijke maaltijd, waarna een aantal vroeg naar bed ging en een aantal anderen nog een bezoek aan Maastricht bracht.
De marathon startte zondagmorgen 11 uur, waar de Poolse lopers op een succesvolle wijze deelnamen aan de marathon. Diverse Douzelage leden toonden hun belangstelling door aanwezig te zijn bij start en finish van de Polen op de markt.
Helaas moest het gezelschap weer in de middag terugreizen om de volgende dag weer aan het werk te kunnen gaan. Gelukkig was er wel tijd om in de VIP tent voor het vertrek de inwendige mens nog even te versterken. Onze Poolse gasten waren zeer gecharmeerd van de sfeer en de ambiance en de genoten gastvrijheid. Zij nodigen Meerssense lopers graag uit om het volgend jaar in Polen deel te nemen aan een internationale loopevenement in Chojna.
Belangstellenden kunnen zich wenden tot de vereniging Meerssen in Europa voor verdere bijzonderheden.
Tekst: Joop Hosman namens de werkgroep Douzelage Meerssen