Onze Douzelagepartner in Ierland: Bundoran

Bundoran, de Ierse zustergemeente van Meerssen, is de eerste gemeente aan de zuidelijke kust van Donegal, een graafschap dat in het uiterste noordwesten van Republiek Ierland – tussen de Atlantische oceaan en Noord-Ierland – ligt.
Een graafschap ver van alles verwijderd, en toch is Donegal een van de mooiste streken van Ierland!
Een ruig en winderig gebied met een prachtige kust en met zeer hartelijke inwoners, die een bezoek aan Bundoran meer dan de moeite waard maken!

Bundoran is sinds de 19e eeuw bekend als een van de populairste badplaatsen van Ierland, en wordt door veel strandgangers bezocht. Mede dankzij het toerisme in deze streek, zijn er dus allerlei soorten accommodaties en veel gezellige pubs waar je van Ierse muziek (vaak) en van een Guiness (altijd) kunt genieten!
Uit alle windstreken komen er surfers naar Bundoran, dat tot een van de 20 beste surflocaties van de wereld behoort (National Geographic 2012). Niet vreemd dus dat de bevolking in het zomerseizoen haast verdubbeld wordt!

Ook om golf te spelen is Bundoran bekend en geliefd. “Bundoran Golf Club” dateert uit 1894 en heeft een kampioenschapsgolfbaan van 18 holes, die jaarlijks twee internationale competities en een gerenommeerde “Summer Open” ontvangt. Onder andere door zijn prachtige uitzicht op het Atlantische Oceaan is de golfbaan van Bundoran een paradijs voor golfers.

Er liggen veel mooie wandelroutes langs de kust rondom Bundoran. Ook kan je met de auto een deel van de “Wild Atlantic Way” rijden. Deze nieuwe, panoramische kustroute is de langste en de ruigste in de wereld. Het volgt de hele Ierse westelijke kustlijn, vanuit Cork (in het zuiden van Ierland) tot het noorden van Donegal. De route is overal heel goed aangegeven en biedt prachtige uitzichten op de Atlantische oceaan.

“Last but not least”: Meerssen heeft een speciale band met Bundoran sinds vier leden van Douzelage Meerssen in 2015 deel hebben genomen aan de St-Patrick’s Parade (optocht). De vier inwoners van Meerssen hebben als eregasten meegelopen en hebben de vlaggen van Meerssen, Nederland en Europa door de straten van Bundoran laten wapperen, hiervoor met applaus beloond door de duizenden toeschouwers op de route!

Pascale Vossen

Bundoran_1_ps

Bundoran_2_ps