Onze Douzelagepartner in Frankrijk: Granville

Granville is onze Franse zusterstad en is tevens de stad die Douzelage in 1991 mede heeft opgericht.
Op initiatief van Granville kwamen de vertegenwoordigers van twaalf (“Douze”) Europese steden, waaronder Meerssen, voor het eerst bij elkaar om de stedenband Douzelage op te richten. De oprichtingsakte werd in 1991 in het Christian-Dior Museum van Granville gezamenlijk ondertekend. Vandaag de dag zijn 28 steden – van de 28 EU-lidstaten – lid van Douzelage.

Granville ligt aan de zuidwestelijke kust van Normandië, op 50 km afstand van de beroemde “Mont Saint-Michel”, tegenover de Chaussey en de Kanaaleilanden.
Deze mooie stad werd in de 11e eeuw door Willem de Veroveraar geschonken aan de familie Grant als dank voor hun hulp tijdens de verovering van Engeland in 1066.
In de middeleeuwen werd een citadel gebouwd, waarvan nu nog enkele stadsmuren overeind staan, waarachter de historische kern van Granville ligt.

De zee is voor Granville altijd heel belangrijk geweest, met name voor visvangst.
Al sinds 1450 vertrekken de boten vanuit de vissershaven van Granville op kabeljauwvangst op de banken van Newfoundland. Vanaf het begin van de 16de eeuw tot de 20ste eeuw waren er ongeveer 5.000 vissers en 110 schepen in Granville. In de periode daarna is de visserij sterk afgenomen. De vangst op garnalen en de teelt van mosselen en oesters zijn ervoor in de plaats gekomen.
Onder het bestuur van Lodewijk XIV kreeg Granville de reputatie van Piratenstad. Een groot aantal van deze piraten stonden in dienst van de koning, waaronder ook een 15-tal admiraals zoals Pléville Le Pelley, de piraat met het houten been!
Vanaf het einde van de 19de eeuw werd Granville – met zijn prachtige stranden en zee – een zeer gewaardeerde badplaats in Normandië, die door veel kunstenaars en toeristen uit Parijs en Engeland werd bezocht. In 1911 werd het Casino gebouwd en Granville werd
“het Monaco van het Noorden” genoemd!

Meerssen heeft, vanaf de oprichting van Douzelage, altijd een sterke band met Granville gehad.
Gedurende de laatste 25 jaar werden diverse stage-uitwisselingen en jeugduitwisselingen, sportief en cultureel, tussen beide gemeenten georganiseerd. In juni 2015 bijvoorbeeld hebben leerlingen van Meerssen (Stella Maris) en Granville met leerlingen van drie andere steden van Douzelage deelgenomen aan een sportieve jeugduitwisseling in Houffalize (België).

In september 2015 heeft Meerssen een grote delegatie van de Jogging Club van Granville ontvangen om deel te nemen aan de Marathon Meerssen. Van de delegatie van Granville hebben drie deelnemers de hele marathon gelopen! De meeste Franse renners hebben onze marathon als zwaar ervaren: zij hebben zich toen pas gerealiseerd dat Nederland niet overal een vlak land is!

Nog iets dat beide steden dichter bij elkaar brengt is de Carnavalstraditie. Zoals ook in Meerssen is carnaval in Granville één van de hoogtepunten van het jaar.
Het carnavalsfeest in Granville is een van de oudste van Frankrijk en ook een van de oudste evenementen van de stad. Vroeger werd het met name aangewend om feest te vieren voordat de vissers naar Newfoundland afvoeren, ver van hun familie en gedurende lange maanden op zee.
Tegenwoordig is carnaval niet meer weg te denken uit Granville. Elk jaar komen 130.000 carnavalsvierders bij elkaar en zorgen met een veertigtal praalwagens en kilo’s confetti voor vijf dagen feest. Een niet te missen evenement, dat een bezoek aan Granville ook zeker de moeite waard maakt!

Pascale Vossen

Granville_1_psGranville_2_ps