Onze Douzelagepartner in Oostenrijk: Judenburg

We zijn aangekomen bij Judenburg. Ook zijn we aangekomen bij ons laatste verslag. De afgelopen maanden hebben we alle 27 Douzelage-gemeenten beschreven en bejubeld. Mocht u een verslag gemist hebben en wilt u de verslagen nog eens nalezen dan nodigen wij u gaarne uit onze website te bezoeken: www.douzelagemeerssen.nl

Judenburg is een stad in de Oostenrijkse provincie Stiermarken. Judenburg heeft een inwonersaantal van ongeveer 10.000 en is gelegen op een hoogte van 747 meter. Judenburg is genoemd naar de Joden die hier ooit woonden en handel dreven. De stad ontstond uit een overslagpunt voor ijzer rond een burcht aan de handelsroute van Venetië naar Wenen. Een deel van de stadsmuur met wachttorens is nog intact.

De 75 meter hoge Stadtturm – hoogste toren van Oostenrijk – op de ‘Hauptplatz’ is het bekendste object. Deze werd gebouwd in de 15e eeuw, maar helaas heeft de Stadtturm door de eeuwen heen het zwaar te verduren gehad en brandde het meerdere malen gedeeltelijk af: de laatste keer was in 1840.

Deze laatste keer werd van een nood een deugd gemaakt en werd er een start gemaakt om een Planetarium in de toren te bouwen. Vandaag de dag is dat het modernste, hoogste en grootste Planetarium van Europa. Als u een bezoek brengt aan het ‘Sterneturm Planetarium’ begint uw ruimtereis op de top van de stadstoren. De sterrentoren mét glazen lift, glazen vloer en glazen dak maken de rit naar boven tot een unieke belevenis. Neem plaats op een stoel en laat u betoveren door de magische kleuren, planeten en sterren die aan u voorbij trekken: u zult zweven door de ruimte!

Judenburg ligt midden tussen de bergen waarin vele wandel-, fiets- en mountainbikeroutes zijn uitgezet. Dat langeafstandfietsen een populaire aangelegenheid in de regio is, blijkt wel uit het feit dat ze er flink hebben geïnvesteerd in het fietstoerisme. Niet alleen zijn er veel op fietsers toegespitste accommodaties te vinden langs de route, ook zijn de faciliteiten prima geregeld en verzorgd.

Die focus op tweewielers is overigens niets nieuws, dat blijkt wel uit een bezoek aan het lokale Puchmuseum, waar je allerhande historische voertuigen van Puchmakelij kunt bewonderen: een aanrader! En zeker voor de schrijver dezes, die graag op een Puchje uit de 70er jaren mag rondtuffen, is dit bezoek wel erg aanlokkelijk. Nu nog beslissen of de reis per Puch moet worden afgelegd!

Judenburg ligt ook vrij centraal tussen een aantal zustersteden van onze Douzelage. Skofja Loka (Slovenië) en Köszeg (Hongarije) liggen op iets meer dan twee uur rijden verwijderd. Ietsje verder, maar nog steeds goed bereikbaar, liggen Zvolen (Slowakije), Susice (Tsjechië), Bad Kötzting (Duitsland), Bellagio (Italië) en onze nieuwste zusterstad Rovinj (Kroatië).

Daardoor is het relatief makkelijk – in ieder geval geografisch gezien – om initiatieven te ontplooien met de zustersteden in de buurt. (Ditzelfde geldt voor Meerssen met onze Benelux-partners: Houffalize (België) en Niederanven (Luxemburg)).

We blijven het zeggen: Douzelage is een unieke stedenband en biedt voor ieder wat wils. Heeft u reisplannen richting één van onze Douzelage-gemeenten of bent u geïnteresseerd in één van onze activiteiten of projecten, trek dan aan de Douzelage-bel en wij zullen u heel graag verder helpen!

Annigje Kruytbosch