Onze Douzelage partner in Hongarije: Köszeg

Köszeg is een stad in Noord-West Hongarije op vier kilometer afstand van de Oostenrijkse grens. Het ligt in het comitaat (provincie) Vas. De Duitse naam is Gunz; in het Kroatisch heet de stad Kiseg. De oppervlakte van de stad is 54,65 km2 en er wonen 11.783 inwoners. De stad ligt op de zuidelijke hellingen van de Gunz-Bergen (Köszegi Hegyseg).

Na de stichting van de staat Hongarije, hebben de Hongaarse koningen deze gemeente versterkt als een belangrijke schakel in de keten van forten bekend als de Arseg, gebouwd ter verdediging van het land tegen bedreigingen uit het westen. In het midden van de 12e eeuw werd een stenen kasteel gebouwd (voor het eerst genoemd in de tweede helft van de 13e eeuw). In 1532 hield Miklos Juricisc en een klein aantal mannen hier 25 dagen stand tegen Sultan Suleiman II met zijn leger van 55.000 man sterk. De Turken trokken zich terug voor de winter inviel en een sterk Oostenrijks leger arriveerde ter versterking. In de loop van de 18e eeuw was de stad van weinig strategisch belang.

Tegenwoordig heeft het nog altijd een trotse en sterke culturele traditie die al begon met een middelbare school in de 16e eeuw. De stad staat met 154 historische gebouwen op de monumentenlijst van Hongarije. Na Boedapest, Eger, Sopron en Pecs staat Köszeg op de vijfde plaats. Het is een stad met heel veel bewaard gebleven historie, met mooie winkels en veel leuke terrassen in de binnenstad.

Er is een mooi centraal plein, het Köztársaság-plein met twee prachtige hotels, Irottko en Arany Strucc (‘Goldene Strauss’, zo genoemd naar het gelijknamige Weense hotel). Aan dit plein staat een monumentale kerk , de Jezus Szive templon (Herr-Jesu–Pfarrkirche) die dateert van eind 19e eeuw. De klokkentoren is 57 meter hoog. In de kerk is een prachtige gotische monstrans te bewonderen. Verder zijn de mooie gebrandschilderde ramen de moeite waard om te bekijken. Het geverfde interieur is mooi en vanaf de klokkentoren is het uitzicht, zeker ’s avonds, adembenemend. Op het plein staat een barokke Drievuldigheidszuil die is opgericht als herinnering aan de grote pestepidemie in 1712.

Naast dit grote plein is een tweede plein, het Jurisics ter. Dit plein is genoemd naar Miklos Jurisics, die 400 jaar geleden de burcht met succes verdedigde tegen de Turken, zoals hierboven al is beschreven. In 1932 werd dit herdacht met de oprichting van de Hosi Kapu = Heldenpoort. Deze poort biedt toegang tot het plein en is voor alle verkeer verboden. De huizen zijn kleurrijk gerestaureerd. Hier woonden vroeger de rijke burgers en geestelijken. Op nummer 8 vindt u het vroegere Raadhuis dat dateert uit eind 14 e eeuw. De kleine ramen zijn gotisch van oorsprong en de gevel is in barokstijl. Het is nu een museum. Het huis nummer 6 heeft een prachtige middeleeuwse binnenplaats en het huis nummer 2 is het Parochiehuis, dat mooi is gerestaureerd in een donkergele kleur. Onder de dakpannen zijn bijzondere versieringen aangebracht. Ook het uit de Middeleeuwen stammend huis nummer 14 is van belang. Op de binnenplaats en loggia’s (overkappingen langs de binnenplaats tegen de zon), ziet men graffito‘s (muurschilderingen).

Rechts naast de Heldenpoort staat een huis met arcaden, in het Hongaars Labshaz, wat vertaald “Huis op Benen” betekent. Veel huizen zijn afkomstig uit de 17e eeuw. Ze zijn heel karakteristiek voor de binnenstad van Köszeg: smalle gevels met kleine, dubbele raampjes, niet meer dan vier in getal. In de muur ligt de hoefijzervormige poort centraal. Achter de poort is een portaal waaraan alle brievenbussen en andere attributen zijn bevestigd. De binnenplaatsen erachter worden heden ten dage gebruikt als opslagplaats dat ten koste gaat van de pittoreske sfeer. Op het Jurisics-plein staat naast de kerk een Mariabron in laat-barokstijl. Daarnaast is de Szent Imre-Templon (Sint Emmerichkerk). Deze dateert uit begin 17e eeuw en is van buiten onopvallend door de geel gerestaureerde gevel, maar van binnen heel interessant door het veelhoekige koor in gotische stijl en zitnissen met gotische bogen. Het barokke hoofdaltaar is bijna drie eeuwen oud. Verder is er een mooi, uit hout gesneden, Mariabeeld te bewonderen. Ook het kruisribgewelf en de fresco’s in het zuidelijke schip zijn zeer bijzonder.
Tegenover de hoofdingang van deze kerk begint de Chernel utca (utca betekent straat). Chernel was een geleerde die hier werd geboren en veel over zijn geboortestad schreef.

Zeer de moeite waard om te bezoeken is de Burcht (Var) in Köszeg. De burcht heeft de vorm van een onregelmatige vierhoek, met een toren op de noordelijke en zuidelijke hoek. Dit is de plek waar in 1532 een honderdtal verdedigers standhielden tegen 70.000 Turken. Deze werden hierdoor gedwongen hun oprukken naar Wenen nog even uit te stellen. De burcht werd in latere eeuwen diverse keren verbouwd. Nu bevinden zich er onder meer een toeristenhotel, een café, een museum en een cultuurhuis. Langs de burcht ligt een prachtig wandelpark met veel oude bomen en in de zomer heel veel bloemen.

Vandaag de dag is Köszeg een gewilde vakantieplaats. Er zijn veel mogelijkheden om hier te verblijven. Naast de reeds genoemde twee mooie hotels zijn er nog negen andere hotels in verschillende prijsklassen. Daarnaast zijn wel 58 accommodaties te vinden, variërend van vakantiehuizen, studio’s, campings en appartementen.

In Köszeg is het onderwijs goed vertegenwoordigd. Er is al 20 jaar een postuniversitaire opleiding van het Institut for Social en European Studies Foundation in Köszeg. Dit zijn de internationale studies MA en Cultureel Erfgoed Management in het Engels en Hongaars voor internationale en Hongaarse studenten. De Stichting organiseert zomercursussen over urgente maatschappelijke wetenschappelijke vraagstukken, zoals bijvoorbeeld Cultureel Erfgoed Beheer en Duurzame Ontwikkeling en dat al 20 jaar.
Men werkt samen met andere universiteiten, multinationals of gouvernementele organisaties, die worden gesteund door de Europese Unie. Momenteel heeft Köszeg een van de campussen van de universiteit van Pannonia. De campus verbreedt voortdurend zijn netwerk. De hoogleraren zijn wereldberoemde onderzoekers en professionals.
Studenten die afstuderen van deze masteropleidingen zullen de diplomaten, politici en sociale wetenschappers van de toekomst worden. Ze hebben veel kennis van de internationale economie, politiek, recht en geschiedenis. Ze zullen in staat zijn te begrijpen, te voorspellen en de Europese processen te beïnvloeden. Ze zullen de Europese integratie kunnen verbeteren. Dit is van groot belang in deze tijd.

Köszeg is een zeer actieve Douzelagestad en een trouwe partner. Al met al is Köszeg een Douzelagegemeente die zeer de moeite waard is om te bezoeken als u in de richting van Hongarije op vakantie wilt gaan.

Irene Raedts
Köszeg_wp