Onze Douzelagepartner op Malta: Marsaskala

Marsaskala ligt op de zuidoost-punt van Malta, een kustdorpje met een bevolking van ongeveer 12.000 mensen. In de zomer is het veel drukker – de hotels en de haven herbergen dan de vele gasten die hier graag op vakantie gaan, in en rond de baai van Marsaskala. Malta ligt op minder dan 100 km van Sicilië en is zowel met het vliegtuig als per boot prima te bereiken.

Marsaskala kent een lange geschiedenis: de oudste vondsten dateren van enige duizenden jaren geleden. Zowel uit de neolithische tijd als uit de bronstijd zijn sporen te vinden. Uit de Romeinse tijd zijn de resten van minstens één villa en een Romeins badhuis gevonden. Omdat Marsaskala een zeehaven is, was het in het verleden kwetsbaar voor aanvallen vanuit zee. Om die reden zijn er de nodige forten en torens ter verdediging van haven en stad te vinden: sommige nog in gebruik (niet altijd als fort, overigens), andere gesloopt ofwel gerestaureerd. In de haven vindt u nu vooral plezierjachten en rondvaartboten.

Eén van de redenen dat mensen zo graag naar Malta komen, is ongetwijfeld het weer. Gelegen in de Middellandse zee, heeft het gemiddelde temperaturen om van te watertanden: van april tot en met november komt de temperatuur niet onder de 20˚C, in juli en augustus gemiddeld 30˚C. Zeewater blijft dus ook warm, wat betekent dat je het hele jaar in zee kunt zwemmen. De zomermaanden zijn erg droog, terwijl de zee zorgt voor veel vocht in de lucht: een rustige levensstijl is in die tijd aanbevolen.

De mensen in Marsaskala zijn trots op hun stad en op Malta. Ze zullen dan ook hun best doen u goed te ontvangen en alles wat mooi is te laten zien. Eten en drinken is er volop, en uw gastheren zullen u graag aan een goedgevulde dis vertellen waarom hun plaats toch echt het mooiste plekje op aarde is. Van Marsaskala uit, is het mogelijk de rest van het eiland in dagtrips te bezoeken – Medina is in zijn geheel op de erfgoedlijst van de Verenigde Naties geplaatst, dus zou zeker bezocht mogen worden.

De stad is ook een trots lid van Douzelage, onder aanvoering van zijn burgemeester, Mario Calleja, en heeft inmiddels aan menige uitwisseling, vooral voor jongeren, deelgenomen. Alle leden van de vereniging hebben een open uitnodiging ontvangen om, als ze daar gelegenheid voor hebben, Marsaskala te bezoeken en dan een rondleiding van, bijvoorbeeld, Sandro Gatt of Charlot Mifsud te krijgen – beiden kunnen u een voortreffelijke dag en avond bezorgen. Men heeft inmiddels in de stad een kunstwerk laten oprichten, waarin alle 28 leden van Douzelage een plaatsje hebben gevonden.
Marsaskala zoekt de verbinding met de rest van Europa, en doet dat met hart en ziel. Maak kennis met de stad en zijn inwoners – het zal u goed bevallen.

Bert van Doorn