Onze Douzelagepartner in Luxemburg: Niederanven

Niederanven was een van de gemeentes die meteen deel uitmaakte van de oorspronkelijke Douzelage, bestaande uit 12 gemeentes van het toen ook nog kleine, verenigd Europa, waar menigeen naar terugverlangt.
De gemeente is gelegen in het Luxemburgse kanton Luxemburg en ligt heel dicht bij de stad Luxemburg. Het heeft een totale oppervlakte van 41,26 km2.

Een jaar of 40 geleden was Niederanven een nog overwegend agrarische gemeente met slechts ca. 600 inwoners. Op dit moment telt het 6057 inwoners. Door de komst van allerlei Europese instellingen in de stad Luxemburg heeft het zich alras ontwikkeld tot een echte forensengemeente met een zeer multicultureel karakter. 48% van de bevolking bestaat uit buitenlanders van 42 verschillende nationaliteiten met veelal een hoog opleidingsniveau. De gemeente Niederanven bestaat uit de volgende deelgemeenten: Niederanven, Oberanven, Senningen, Senningenberg, Hostert, Rameldanje en Ernster.
Ook de luchthaven Findel bevindt zich grotendeels op het grondgebied van Niederanven.
Als toeristische trekpleister is het kasteel Senningen erg in trek (wordt ook vaak gebruikt voor zittingen van de Europese raad). Verder is 40% van het oppervlak van Niederanven begroeid met bos, hetgeen het tot een groene gemeente maakt met veel aandacht voor de natuur en het natuurtoerisme in het gebied Aarnesh en het bos met de naam Grengewald.
Door de vele buitenlanders die vooral bij de Europese Gemeenschap en de banken werken is Niederanven een van de rijkste gemeentes van Luxemburg.

Er is van oudsher (afkomstig uit onze Benelux) een innige band tussen Meerssen, Niederanven en Houffalize (België). Eenmaal per jaar komen we sowieso met delegaties van de drie gemeentes bij elkaar om lopende projecten met elkaar te delen, informatie uit te wisselen en gezellig bijeen te zijn. Daarnaast zijn er ook tussen de bewoners van Niederanven en Meerssen innige contacten.
Twee jaar geleden heeft seniorenvereniging Meerssen de seniorengroep van Niederanven ontvangen in de Stip en hen begeleid naar de Floriade in Venlo.

Als tegenbezoek zijn wij vanuit Meerssen met een delegatie van Douzelage en een delegatie van Zij actief naar Niederanven getogen waar we zeer hartelijk zijn ontvangen. Men heeft ons getrakteerd op regionale spijzen en drankjes, een excursie door de uitgestrekte gemeente met al zijn dorpskernen, een excursie naar de stad Luxemburg en naar het kasteel Senningen. Kortom een fantastisch tweedaags bezoek.
Mocht uw belangstelling gewekt zijn voor Douzelage en alle spannende activiteiten die worden georganiseerd, schroom niet om lid te worden.

Wilt u meer informatie over Douzelage en Niederanven, zoek dan verder op www.douzelage.org of www.douzelagemeerssen.nl

Harry Crombag

Niederanven_1_ps