Onze Douzelagepartner in Spanje: Altea

Anders dan tal van andere plaatsen in Spanje die met Al- beginnen ontleent Altea zijn naam niet aan Moorse maar aan veel oudere Griekse wortels. Een paar honderd jaar voor Christus streken Griekse zeevaarders neer in de beschutte baai, bij de monding van een kleine rivier, de Algar, en noemden het Althaia. Een plek die overigens blijkens archeologische vondsten, daarvóór al door de Iberiërs werd bewoond. Ook de Romeinen hebben hier sporen nagelaten en in de tijd dat de Moren aan de macht waren werd door hun vernuftige irrigatietechnieken het gebied, dat altijd al bekend stond als geneeskrachtig en heilzaam oord, tot verdere wasdom gebracht.

Het huidige Altea is een levendig en welvarend stadje met rond de 24.000 inwoners, mooi gelegen aan de baai van Altea, die de afsluiting vormt van de Iberische of Balearische Zee. (Het eiland Ibiza ligt hemelsbreed 130 km verwijderd.)

Aan de zuidkant wordt het stadje afgeschermd door de Punta Bombarda, een rotsmassief waardoor het nabij gelegen Benidorm en met name de horizonvervuilende hoogbouw daar volledig aan het oog wordt onttrokken. Aan de westkant schermt de Sierra de Bernia de streek af tegen de koude noordenwind waardoor het klimaat milder dan gemiddeld voor de Costa Blanca is. Honderd kilometer noordelijker ligt Valencia en 50 kilometer naar het zuiden bevindt zich de provinciehoofdstad Alicante, waar zich ook het vliegveld bevindt waar doorgaans de toeristen van elders neerstrijken.

Altea is een van de Douzelage-gemeentes van het eerste uur en diverse malen trad het reeds op als gastgemeente voor miniconferenties en general meetings. En telkens blonk het weer uit in grote gastvrijheid en verrassende gevarieerdheid van de geboden programmering.

Beeldmerk van het stadje wordt gevormd door de opvallende blauwe koepels van de hooggelegen Iglesia Virgen del Consuelo. Die vormt mét het ervoor gelegen kerkplein het centrum van het oude stadje, waar in het zomerseizoen tal van activiteiten, zoals kunstmarktjes en straattheater worden georganiseerd en dat je kunt bereiken via pittoreske kronkelige straatjes waar je allerhande gevarieerde winkeltjes aantreft. Ook vindt iedere dinsdag de grootste markt van de Costa Blanca in Altea plaats. Zorg wel, als je er met de auto heengaat, dat je niet in een parkeerverbod parkeert, want er wordt actief weggesleept!

Altea is ook trots op zijn artistieke en culturele klimaat. Al in 1889 werd een muziekgezelschap opgericht, de Filharmonia, die nog steeds grote bekendheid geniet en de sterren van de hemel speelt. In 1935 volgde een 2e muziekgezelschap, la Recreativa. De muziekcultuur werd verder versterkt door de komst van een conservatorium enige decennia geleden. In het Palau Altea en in het Centro Cultural in Altea la Vella worden regelmatig allerlei soorten uitvoeringen verzorgd.

Sinds de jaren vijftig en zestig vestigden tal van schrijvers, schilders, beeldhouwers en andere kunstenaars zich in het stadje. Altea is inmiddels de culturele hoofdstad van de regio en dat werd onderstreept door de vestiging van de Faculteit voor Schone Kunsten van de universiteit van Elche in 2001.

Ook op sportief gebied zijn er tal van uitdagingen, Voetbal, handbal, volleybal, tennis, om maar een paar sporten te noemen, worden er enthousiast beoefend. Maar de gemeente telt ook drie havens, een gecombineerde vissers- en watersporthaven en een grote, 20 jaar geleden gerealiseerde jachthaven. Ook een golfbaan ontbreekt niet.

Langs het uitgestrekte strand (in totaal zo’n 6 kilometer lang) is zo’n 20 jaar geleden een royale boulevard aangelegd waar het ook ’s avonds in de vele horecagelegenheden goed toeven is. Aan het begin van de boulevard kan de oplettende bezoeker overigens een Douzelage-monumentje ontdekken dat daar in 1996 is geplaatst.

Beroemd is Altea vanwege zijn Moros y Christianos-festiviteiten waar de strijd tussen Moren en Christenen op theatrale wijze wordt nagebootst, waaraan honderden inwoners deelnemen. Dit jaar vindt het festival plaats van 23 september tot 2 oktober.

Ook de Goede Week vormt, zoals op veel plaatsen in Spanje, in Altea het toneel voor een symbolische verbeelding van het Passieverhaal.

Vermeldenswaard is ook de bouw van een karakteristieke Russisch-Orthodoxe kerk in de nabije heuvels, als duidelijke onderstreping van de aanwezigheid van Russische zonaanbidders.

En zo valt er nog veel wetenswaardigs te vertellen over het charmante Altea, maar dat zou dit overzicht al te lang maken. Veel beter is het om het zelf eens te gaan ontdekken.

Karel Majoor

Altea