Onze Douzelagepartner in Griekenland: Preveza

Preveza is een van onze Douzelage-zustergemeentes, prachtig gelegen in Noordwest-Griekenland aan de mond van de Ambracische golf. Hier werd in 31 v.Chr. de beroemde zeeslag bij Action gevoerd tussen Octavianus, de latere keizer Augustus, en Marcus Antonius en zijn minnares Cleopatra, waarbij die laatsten vernietigend werden verslagen. Nog steeds vindt hier archeologisch onderzoek plaats vanwege de bijzondere constructie van de vloot van Marcus Antonius: vijf rijen roeiers boven elkaar, waardoor zijn schepen veel te log en kwetsbaar bleken. Uit dankbaarheid stichtte Augustus hier een nieuwe stad, Nikopolis, waarvan bijvoorbeeld het amfitheater nog in volle glorie te bezichtigen en te gebruiken valt. Bij een van onze conferenties speelden leerlingen van het Gymnasium van Preveza daar een oude Griekse tragedie na: onvergetelijk!

De gemeente ligt op een schiereiland en behoort tot de regio Epirus. Het is net als Meerssen een fusie-gemeente en bestaat naast Preveza uit de kernen Louros en Zalongo. De gemeente heeft 31.000 inwoners.
De regio werd in het verleden geteisterd door vele oorlogen en vele overheersers. Lange tijd maakte de omgeving van Preveza deel uit van het Ottomaanse rijk. Voordat de Turken het land veroverden stond het ook lange tijd onder regime van de rijke stad Venetië. En ten tijde van Napoleon had Frankrijk het in Preveza voor het zeggen. Uiteindelijk werd Preveza op 21 oktober 1912 onderdeel van het nieuwe Koninkrijk Griekenland.

Er zijn tal van interessante bezienswaardigheden, zoals een drietal 18e eeuwse kastelen, waarvan het St. Andreaskasteel bekend staat als de Akropolis van Preveza. Ook zijn er enige bijzondere Grieks-orthodoxe kerken te bezichtigen. En voor natuurliefhebbers moet zeker ook het belangrijke wetlandsnatuurgebied rond Amvrakikosbaai worden vermeld, 52.000 ha groot met een enorme overvloed aan allerlei watervogels.

Preveza is een fantastische toeristische trekpleister met prachtige stranden, mooie zee-inhammen, chique hotels en comfortabele bed and breakfast-accommodaties. De glasheldere, blauwe Ionische zee wordt omzoomd door de grillige Thesprotiaanse bergen. Gedurende de zomer ligt de jachthaven vol met boten in alle soorten en maten. Je kunt er urenlang slenteren over mooie met kinderkopjes aangelegde paden en boulevards. De terrassen bij de cafés en restaurants nodigen je uit om even plaats te nemen en van een Ouzo, die ze daar zelf maken, en een overheerlijk schaaltje zeevruchten te genieten, vers gevangen uit de Griekse wateren. De stad organiseert ook tal van activiteiten zoals het jaarlijkse Korenfestival in de eerste week van juli en de grootste publiekstrekker, het Sardinefestival dat de eerste 10 dagen van augustus plaatsvindt.

De Douzelage-vereniging van Preveza bestaat uit 45 leden. De meeste leden zijn als leerkracht betrokken bij het onderwijs. Ook vanuit de gemeente wordt door een aantal ambtenaren en de burgemeester geparticipeerd. Ze trachten ieder jaar aanwezig te zijn op de General Meeting van de Douzelage, alhoewel dit gezien de financiële situatie nog niet altijd even gemakkelijk is te realiseren. Ze proberen ook zoveel als mogelijk deel te nemen aan Europese-projecten. Ze focussen daarbij vooral op de jeugd om hen de liefde voor Europa en Europese aangelegenheden bij te brengen.
Preveza heeft – net zoals de gemeente Meerssen dat heeft met haar Benelux-partners – ook een samenwerkingsverband dat wat meer aan de regio verbonden is. Zij werken hecht samen met de Douzelage-zustergemeentes Agros op Cyprus, Skofja Loka in Slovenië en Tryavna in Bulgarije.

Wilt u meer weten over deze mooie gemeente, met vooral heel veel toeristische faciliteiten en een vliegveld direct in de buurt, toets dan het woord Preveza in op google en u krijgt toegang tot een schat aan informatie.

Harry Crombag

Preveza_ps