Onze Douzelagepartner in Litouwen: Prienai

Prienai is een stadje in Litouwen, gelegen aan de weg van Kaunas (de tweede stad van Litouwen na de hoofdstad) naar Vilnius. Prienai heeft ongeveer 11.000 inwoners, die leven langs de oevers van de rivier de Nemunas.
Grote delen van de rivier en het dal waardoor die stroomt, zijn onderdeel van een provinciaal natuurreservaat (‘Bochten van de Nemunas’) dat de schoonheid van rivier, oevers, dieren- en plantenleven tracht te bewaren en ook beschikbaar stelt voor de bewoners en toeristen.

Prienai kreeg in 1609 stadsrechten, wat duidt op het grote belang dat de stad in die tijd had. In de 18e eeuw werd in de stad een papierfabriek gebouwd, terwijl in de 19e eeuw een brouwerij van landelijk bekend bier werd toegevoegd.

In de tweede wereldoorlog lag het openbare leven grotendeels stil en ontvolkte de stad, onder andere door het wegvoeren van de Joodse bewoners; daarna moesten zowel het sociale leven als industrie weer worden opgebouwd. Op dit moment leeft de bevolking vooral van de opbrengsten van het toerisme. De inwoners zijn trots op de lokale kleine luchtvaartindustrie – zweefvliegtuigen en mini-vliegtuigjes worden er gemaakt en gerepareerd, terwijl ook een airtaxi-service beschikbaar is. Prienai heeft een veelheid aan monumenten, waaronder een houten kerk uit 1750.

De stad heeft ook een landelijk bekende basketballclub, BC Vytautas, die al eens mocht meespelen in de eerste ronde van het toernooi om de FIBA Europese beker. De club speelt in de Prienai Arena, die 1500 zitplaatsen telt.

Bert van Doorn