Onze Douzelagepartner in Groot-Brittannië: Sherborne.

Sherborne is onze Engelse zustergemeente, prachtig gelegen in West-Dorset, in het Engelse graafschap Dorset.
Sherborne is één van de twaalf gemeenten die vanaf 1991 lid is van de Douzelage.
Sherborne wordt al vermeld in de annalen in de 7e eeuw. In 705 was er al een abdij. Tevens was hier de bisschopszetel van Dorset. In 1075 werd de bisschopszetel verplaatst en de abdij werd een benedictijner klooster.  In de 15e eeuw werd de abdij verwoest door brand maar tussen 1425 en 1504 weer opnieuw opgebouwd in een typische Normandische stijl. In 1539 werd de abdij gekocht door Sir John Horsey en werd het een parochiekerk. Sherborne bleef lang het centrum van Dorset.
In de 12e eeuw werd door de bisschop van Salisbury een paleis gebouwd dat weer werd verwoest in 1645. De ruïnes staan op de Engelse ‘heritage list’!
Sir Walter Raleigh bouwde in 1694 een landgoed in Elisabethian-stijl bij de plaats van het oude paleis: Sherborne Castle genaamd.

Sherborne heeft veel andere historische gebouwen zoals bijvoorbeeld alms houses, genoemd naar Johannes de Doper en Johannes de Evangelist, gebouwd in 1438, Sherborne House, (vroeger de Lord Digbyschool) en de Conduit (voormalige wasplaats van de Benedictijner monniken).
Het Sherborne House is zeer beroemd door een ‘Mural’ (muurschildering) van Sir James Thornhill. De BBC heeft er veel aandacht aan besteed tijdens de restauratie van dit gebouw in 2004. Op dit moment is het eigendom van de Dorset County, die ook de restauratie van het pand voor zijn rekening nam. Kosten: 3 miljoen pond!

Sherborne is alom bekend vanwege het zeer hoogontwikkelde onderwijs. Er zijn twee kostscholen: School for Boys (gesticht in de 13e eeuw) en de School for Girls. Op dit moment studeren daar studenten uit de hele wereld om hun diploma te halen. Verder is er een middelbare school: de Gryphonschool. Veel leerlingen van Stella Maris College hebben hier via een uitwisseling lessen gevolgd en in gastgezinnen vertoefd. Er zijn verder basisscholen en een Kindergarten.

Sherborne is een gemeente die zeer betrokken is bij het milieu en veel doet aan duurzaamheid. Er zijn verschillende organisaties die zich hiermee bezighouden. Zo mag genoemd worden: Quarr Local Reserve Organisation die van een oude groeve een interessant woningbouwproject maakte en er een prijs mee won. Ook kreeg Sherborne een oorkonde voor de bemoeienissen op het gebied van klimaatverandering.

Meerssen heeft vanaf de oprichting van de Douzelage altijd een warme band onderhouden met Sherborne. Veel Meerssenaren hebben deze historische evenals mooie stad, gelegen in het mooie Dorset, bezocht. Er zijn veel uitwisselingen geweest met leerlingen van het Stella Maris College. Wandelclubs onder leiding van Jan Swanenvleugel, liepen de prachtige routes door Dorset tot aan de beroemde fossielenkust van Dorset (Fossil Bay) en tevens waren er muziek- en sportuitwisselingen door de jaren heen.
Een leerling van Stella Maris College heeft zelfs meegedaan aan een productie van het Dorset Opera gezelschap.

Sherborne en Meerssen zijn échte vrienden geworden in die 25 jaar. Zo is in september 2015 een delegatie uit Sherborne enkele dagen in Meerssen geweest om de banden tussen oude en nieuwe vrienden te verstevigen. De aanleiding was de 80e verjaardag van de mede-oprichter Jeremy Barker. Zijn verjaardag is nog eens gevierd met zijn vrienden uit Meerssen en omgeving.
Zeker moet vermeld worden dat Jeremy Barker, ondanks zijn leeftijd, nog steeds zeer actief is in de Douzelage; om een actief Douzelagelid te zijn speelt leeftijd geen rol!

Komende augustus gaat een delegatie uit Meerssen het 25-jarig jubileum van de Douzelage meevieren in Sherborne. Zij organiseren een ‘Sherborne International Folk Music and Dance Festival’ van 18 t/m 22 augustus.
Mocht uw interesse gewekt zijn en heeft u zin om hieraan als toeschouwer deel te nemen, dan bent u van harte welkom! (info@douzelagemeerssen.nl)
Uiteraard kunt u Sherborne ook bij een andere gelegenheid bezoeken: men zal u zeer hartelijk ontvangen!

Irene Raedts
Sherborne_wp