Onze Douzelagepartner in Slovenië: Škofja Loka

Deze Sloveense partnerstad telt ongeveer 23.000 inwoners en ligt een kleine 20 minuten verwijderd van de hoofdstad Ljubljana.
Slovenië is een land dat deel uitmaakte van Joegoslavië, en het ligt tussen Italië en Hongarije.
De naam Škofja Loka dateert uit de Middeleeuwen. De plaats heette aanvankelijk Loka hetgeen grazig land bij water betekent. Omdat er in die tijd vele Lokas bestonden in Slovenië, en vooral ook omdat er al een gehucht Loka dicht in de buurt bestond, werd de naam Škofja later toegevoegd. Die naam heeft te maken met een donatie van de regio Loka aan de bisschop. In alle symbolen van Loka zie je een zwarte man met een kroon. Dat slaat terug op de legende over de landeigenaar (bisschop) Abraham en zijn knecht. Zij werkten in een vallei en kwamen een grote beer tegen in de donkere wouden. Bisschop Abraham stopte, en de knecht schoot de beer dood met zijn boog. De bisschop liet het hoofd van de knecht in het stadswapen afbeelden om hem te danken voor het redden van zijn leven.
(Zie ook: Historical Highlights of Douzelage (uitgave van Douzelage Meerssen (2016), info: www.douzelagemeerssen.nl)

Na de Tweede Wereldoorlog begon de bevolking fors toe te nemen in de regio. Dat kwam door een snelle urbanisatie, industrialisatie en achteruitgang van de landbouw. Meer werkgelegenheid en dus ook flinke bouwactiviteiten. Na 1961 nam de bevolking toe vanwege emigratie uit het vroegere Joegoslavië. Na 1991, toen Slovenië onafhankelijk werd, stopte de groei enigszins.
De stad biedt een geweldige, culturele ervaring. Bezoek het kasteel van Škofja Loka met zijn museum, de oude graanspijker, het Homanhuis, de stenen brug, het Mariagedenkteken, de kapucijner-bibliotheek, andere prachtige gebouwen en de talrijke galerieën en leer zo de roemrijke erfenis uit het verleden en de levendige kunst van nu kennen.

De eigenheid van het dal wordt bepaald door ijzergieterijen, de productie van honingkoeken en kantwerk. De uitzonderlijke mengeling van een nog ongerepte natuur met het culturele erfgoed is reeds eeuwen lang een inspiratiebron voor tal van kunstenaars. Juist hier vonden zij inspiratie voor hun mooiste werken waardoor ze de faam van het prachtige landschap van de streek van Škofja Loka uitdroegen over de hele wereld.

Diverse hedendaagse kunstenaars en kunstliefhebbers komen naar Škofja Loka omwille van zijn rijke artistieke evenementen zoals tentoonstellingen, kunstkolonies en workshops. Een van de belangrijkste tentoonstellingsruimtes is de Mihelič-galerij in de Oude Graanschuur.

In 1721 schreef Romuald, een kapucijnermonnik uit Škofja Loka, het passiespel van Škofja Loka, de oudst bewaarde in het Sloveens geschreven dramatekst. Deze prachtige theatrale processie met Bijbelse inhoud, waaraan meer dan 800 acteurs en ruiters deelnemen, trekt om de paar jaar door de straten en pleinen van oud Škofja Loka.

De kleurrijke gebouwen van het stadsplein zijn een prachtig decor voor de vele evenementen in open lucht. Het belangrijkste is de ‘Historial’, die plaatsvindt in juni wanneer de straten en pleinen herleven in middeleeuwse sfeer. De talrijke etnologische, culturele, sportieve en ontspannende evenementen, zoals de kantklosdagen in Železniki, de dag van de kolenbranders op Stari Vrh of de veldloop langs de Rapallogrens in Žiri getuigen van de levendige atmosfeer in de dorpen van het groene achterland.

Voor de sportliefhebbers zijn er in de ruige heuvels van Škofja Loka verschillende fiets- en wandelroutes uitgestippeld.
Voor de Tweede Wereldoorlog bouwde het toenmalige Koninkrijk Joegoslavië in het westen van Slovenië, vlak bij de in het verdrag van Rapallo vastgelegde landsgrens, een stelsel van vestingwerken als verdediging tegen een eventuele Italiaanse aanval. Op de heuvelruggen en –toppen liggen nog steeds forten waarvan je de ondergrondse gangen en kamers onder begeleiding van een ervaren gids zelf kan gaan verkennen.
Paragliding trekt steeds meer liefhebbers van het adrenaline-avontuur naar deze regio. Bezoek zeker de mooie skipistes in de valleien van de Poljanska Sora en de Selška Sora.

Op het platteland rond Škofja Loka kun je een zorgeloze en ontspannende vakantie doorbrengen in een authentiek contact met de natuur, de mensen en hun cultuur. Ontdek de traditionele kennis in leerzame workshops, bezoek musea en galerieën, maak kennis met het rijke artistieke erfgoed en haar duizendjarige geschiedenis.

Zorgvuldig georganiseerde reizen, wetenschappelijke dagen of een vakantie-arrangement bezorgen je een onvergetelijke ervaring.
De culinaire hoogstandjes die je aangeboden worden in aangename pensions en op boerderijen in een mooie landelijke omgeving maar toch niet ver van de stad, lokken veel bezoekers naar Škofja Loka terug. De gevarieerde keuze aan traditionele gerechten met natuurlijke ingrediënten bekoren zelfs de meest veeleisende gasten.
Een proeverij van culinaire specialiteiten wordt aangevuld met een glas wijn en in de toeristische boerderijen kun je genieten van natuurlijke, zelfgemaakte sappen, likeuren, brandewijn, honing, zuivel en bakkerijproducten.

Kortom, Škofja Loka is een bezoek meer dan waard!

Jan Daems

skofja loka_1_ps