Onze Douzelagepartner in Tsjechië: Sušice

Het stadje Sušice met ongeveer 10.000 inwoners is één van de belangrijkste toeristische centra in het midden van het Boheemse woud.
Tot 1918 was de stad in Oostenrijkse handen en heette toen Schüttenhofen. De huidige naam is nog een herinnering aan de goudwinning uit zand, die hier in lang vervlogen tijden plaatsvond. De goudstof werd te drogen gelegd, wat men met het Tsjechisch woord ‘susit’ aanduidt. Na de teloorgang van de gouddelverij onstond in de 19e eeuw een nieuwe nering: de vervaardiging van lucifers. In het plaatselijk museum, gevestigd in het voormalige Dekenaatsgebouw is hieraan een permanente expositie gewijd. Dit museum ligt aan het marktplein van het stadje. Aan dit plein is ook de van oorsprong middeleeuwse Wencelaskerk te vinden.

Sušice heeft ook een lange joodse geschiedenis. Vanaf het jaar 1659 vestigden zich hier vele joodse families en werd niet lang daarna een synagoge gebouwd die 150 jaar later in een grote brand werd verwoest. In 1857 werd een nieuwe, veel grotere synagoge gebouwd die vandaag de dag beschouwd wordt als de mooiste die er in heel Bohemen te vinden is. Voorts is de stad een 17e-eeuws joods kerkhof rijk. Sinds de tweede wereldoorlog zijn er echter geen joodse mensen meer aanwezig in de stad.

Buiten de bezienswaardigheden van de stad is er in de omgeving meer te beleven. De plaats ligt aan de Otava rivier. Tochten per vlot, kano of roeiboot op deze rivier zijn erg populair. Geliefd is ook de wandeling naar de top van de Svatabor (840 mtr.). De rode route van 3,5 km is steil en behoorlijk pittig. Een andere berg in de omgeving die een mooi uitzicht biedt, is de Straz, waar op de top (557 mtr) een barokke kapel is gebouwd.

Wandelingen zijn ook te maken langs de rivier de Otava en er loopt een educatief wandelpad langs de route van de gouddelvers.
Over goud gesproken. Er is inmiddels vastgesteld dat er nog ongeveer 392 ton goud in de Tsjechische bodem te vinden is. Dit vertegenwoordigt een waarde van ca. 22 miljard dollar. Het land heeft besloten weer mijnactiviteiten toe te laten.
Om meer te weten over de goudwinning is een bezoek aan het 15 km zuidelijker gelegen stadje Kasperske Hory een aanrader. Hier vindt u een museum dat volledig aan deze tak van mijnbouw is gewijd. De burcht van dit stadje werd destijds speciaal voor de bescherming van de goudvoorraden gebouwd.

Wat de Douzelage betreft hebben wij goede ervaringen met Susice. In 2008 mochten wij in Meerssen de gastgevers zijn van het plaatselijke jongerenkoor. Deze hebben met veel succes in onze gemeente opgetreden. Het Stella Maris showkoor heeft in die periode ook een bezoek mogen brengen aan Sušice. Samen met vele andere (Douzelage)steden, werd een concours georganiseerd.
In 2010 heeft Susice onze 35e Algemene Ledenvergadering georganiseerd. Dit heeft ons destijds de gelegenheid gegeven om deze Tsjechische partner nog beter te leren kennen en wij hebben dan ook volmondig toegestemd om deel te nemen aan het gezamenlijk project voor Middelbare Scholen in 2014.

Wil Schrijnemaekers
Susice_wp