Onze Douzelagepartner in Estland: Türi

Türi is één van de partnersteden van Douzelage en ligt in het midden van Estland, de noordelijkste van de drie Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen die in het oosten grenzen aan Rusland).
Estland is een dunbevolkt land met ongeveer 1,6 miljoen inwoners en is ongeveer zo groot als Nederland. Het is een moerasachtig vlak land met veel uitstrekte bossen. Estland is tijdens de tweede wereldoorlog bezet geweest door de Duitsers en werd daarna ingelijfd als deel van de Sovjet-Unie. De Esten zijn na de val van de Sovjet-Unie tegen de Russen in opstand gekomen en hebben met succes hun politieke vrijheid en staatsrechtelijke autonomie herkregen. In 2004 is de democratische republiek Estland officieel als lidstaat toegetreden tot de Europese Unie. Hierdoor is de laatste 12 jaar de welvaart gestegen en is er veel verbeterd aan de infrastructuur: met name spoorwegen en verkeersverbindingen.

Türi is een kleine, landelijke provinciestad met diverse mooie parken, gelegen in één van de groenste gebieden van Estland. Na een fusie met omliggende gemeenten telt de gemeente rond de 11.000 inwoners op een oppervlakte van 599 vierkante kilometer.
In het centrum staat de St. Martins Church, een oude Lutherse, Gotische kerk. Türi staat ook bekend als de lente-hoofdstad van Estland met in het voorjaar een uitgebreid bloemenfestival en een landelijke bekende bloemenmarkt. Kenmerkend voor Estland zijn de karakteristieke houten huizen, die vaak omgeven zijn door ruime tuinen. In de winter is het koud en donker in Türi, maar in de zomer kan het vrij warm zijn, namelijk rond 25 à 30 graden.

Türi heeft naast basisscholen een gymnasium dat opgericht is in 1934 en tevens een muziekschool. Estland staat bekend om zijn muzikale activiteiten en festivals. Er zijn veel zangkoren. Türi heeft ook twee musea: eentje waarin hun industriële geschiedenis als wel hun spoorweggeschiedenis centraal staat als wel een uniek museum over het ontstaan en de geschiedenis van de Estse landelijke radio-omroep, die in Türi haar zendmast had.

In mei 2006 vond in Türi de jaarlijkse Douzelage-conferentie plaats, waaraan afgevaardigden uit alle Douzelage-partnersteden deelnamen. Ook Meerssen werd door een ruime groep Douzelageleden en de burgemeester vertegenwoordigd. De vergaderingen vonden in het lokale gymnasium plaats. Er zijn intussen veel vriendschapsbanden ontstaan tussen Meerssen en Türi. Eén van deze vriendschappen heeft zelfs geleid tot een huwelijk tussen een jonger lid van Douzelage en een Estse lerares van het gymnasium uit Türi. Uit dit huwelijk zijn twee kinderen geboren: heuse Douzelage-kinderen!
Het toerisme in Estland is sinds hun toetreding tot de EU flink toegenomen. Het is dan ook zeer de moeite waard dit land te bezoeken met zijn uitgestrekte natuur en historische gebouwen.

Joop Hosman

Türi_ps