Onze Douzelagepartner in Slowakije: Zvolen

Zvolen is een stad in Slowakije, voor Douzelage-begrippen groot, met meer dan 40.000 inwoners. De afstand van Meerssen naar Zvolen is over de weg ruim 1250 kilometer. Gelegen aan de voet van een heuvel met de ruïne van een enorme burcht (Pusty Hrad) in het dal van de rivier de Hron, is Zvolen een stad in ontwikkeling. Het centrum is recent geheel opgeknapt, de burcht in het stadscentrum gerestaureerd en in gebruik als expositieruimte en conferentiecentrum. Ook de St. Elisabeth’s kerk (ca. 1380) is de moeite waard.

Bij een bezoek aan de ruïne, naar keuze met de taxi of te voet over een prachtig steil pad de heuvel op (ongeveer een half uur), wordt u beloond met een blik op de resten van een ooit machtig bouwwerk dat de omgeving domineerde, alsmede een geweldig uitzicht over Zvolen en de omringende heuvels – aanbevolen.

De geschiedenis van de stad is bewogen, vooral doordat vele oorlogvoerende naties (Turken, Hongaren, Tartaren) haar in het verleden (17e eeuw) bezet hielden. Ook de 1e en de 2e wereldoorlog hebben hun sporen achtergelaten.
Een enorm plein voor de burcht , dat vrijwel geheel is voorbehouden aan voetgangers, vormt het centrum van de stad. Je vindt er hotel Polana, restaurants, winkeltjes, de St. Elisabeth’s kerk en aansluitend het stadspark. In de straten leidend naar het plein vindt u op gezette tijden marktkooplieden met allerhande waar, terwijl elke dag op vele straathoeken bloemen uit eigen tuin te koop worden aangeboden – een zegen voor de romantisch aangelegden onder ons. De buitenwijken van de stad vertonen hier en daar nog de sporen van een minder rijk verleden.

Als het tijd wordt de inwendige mens te versterken, is er aan restaurants geen gebrek. Ook alle hotels hebben een goede, meestal Midden-Europese, keuken, terwijl legio pizza-restaurants en andere kleinere gelegenheden de moeite waard zijn. Ga ook een keer langs in de Crystal Bar, aan het centrale plein – is relatief nieuw en goed van bediening. De Slowaken zijn, net als de Tsjechen, trots op hun bieren: ze zijn dus ook overal te krijgen.

Zvolen is bereikbaar over een nieuwe vierbaans snelweg, die door het dal parallel aan de Hron voert. De aanrit is landschappelijk prachtig – de omgeving is bebost, heuvelachtig en frisgroen. De inwoners zijn vriendelijk, gastvrij en houden van een feestje. Gezien de magnifieke natuurlijke omgeving en de historie is Zvolen zeer de moeite van het bezoeken waard – u bent van harte uitgenodigd.

Bert van Doorn