Folkloredagen Douzelage

Woensdag 19 juni 2019.

Na 11 uur reizen arriveerden onze gasten, de folkloregroepen “D’Waldlerbaum” uit Bad Kötzting/Duitsland en “Lidova Musica” uit Susice/Tsjechië, op de Markt in Meerssen. Twaalf volwassenen en zeventien kinderen tussen 11 tot 15 jaar.

Voor de mensen uit Tsjechië was het hun eerste reis naar het buitenland, dus was het logisch dat vooral de jeugdigen bijzonder verwachtingsvol waren. Zeker als je ondergebracht wordt bij onbekende gastfamilies en er een taalbarrière is. In de daarop volgende dagen heeft dit wonderwel goed uitgepakt.

Donderdagmorgen, 20 juni, werden de groepen verwelkomd in het gemeentehuis door onze wethouder Jan Gulikers, de initiator van het hele gebeuren. Er werden mooie woorden gesproken en aandenkens uitgewisseld. Dus op naar het eerste optreden in de basisschool ‘Triangel’in Ulestraten. In de gymzaal aldaar zaten de scholieren van de groepen 1,2,3 en 7 + 8 gegroepeerd op de vloer en volgden met veel enthousiasme het zingen en dansen. Zeker toen men mee mocht doen werd de geestdrift uitermate groot, alhoewel een beetje chaos onvermijdbaar werd.

Nadat we bij Triangel de lunch genuttigd hadden, was de volgende halte op de Markt in Meerssen. Voor de terrassen werd opgetreden, maar door regenbuien was er telkens weer een onderbreking. De Douzelage-organisatie heeft dit kunnen compenseren door voor de gasten een rondleiding door onze basiliek te verzorgen. In totaal werd er nog 7 keer elders opgetreden; tweemaal in het centrum van Meerssen, in het bejaardenhuis Beukeloord, op het 

Grendelplein in Valkenburg, bij Uitspanning De Nachtegaal, in het zorgcentrum Ave Maria te Geulle en voor het terras van Café Regina op het Agnesplein in Bunde. Hier hebben de 2 groepen ook nog een Duits en Tsjechisch ‘Lang zal hij leven’ voor de jarige wethouder Jan Gulikers gezongen.

Er werd niet alleen gezongen en gedanst. Wij hebben de gasten ook nog kennis laten maken met onze regio via rondleidingen door Meerssen, Valkenburg en Maastricht. Voor de jongeren was er een grottentocht in Slavante georganiseerd.

Wij hebben veel positieve reacties ontvangen en het was aandoenlijk om te zien hoe vooral enkele ouderen geëmotioneerd raakten door de optredens. Wij zijn degenen die dit mede mogelijk gemaakt hebben door hun inzet of steun heel erkentelijk. Vooral de gastgezinnen en medewerkers waren

 van groot belang, maar wij hadden dit zeker niet kunnen organiseren zonder de steun van de Gemeente, de ondernemersvereniging ‘Sfeervol Meerssen’, de Rabobank, zorgcentrum Ave Maria, Uitspanning De Nachtegaal en 

Café Regina. Onze dank hiervoor. In ieder geval hebben wij 

weer een voorbeeld kunnen geven hoe een band kan ontstaan tussen bewoners uit andere landen, met andere culturen en dat is het gene dat bij onze vereniging Douzelage hoog in het vaandel staat!

Wil Schrijnemaekers (voorzitter Douzelage Meerssen)