Douzelage Festival of Europe in Bundoran, Ierland

Naast het begin van de herfst en de vallende bladeren die dit met zich meebrengt stond oktober dit jaar ook in het teken van een gloednieuw Douzelage-initiatief. Aan de woeste westkust van Ierland vond in het weekend van 14 tot en met 16 oktober bij de kliffen van de gemeente Bundoran de eerste editie van het Festival of Europe plaats. Dit betekende drie daverende dagen gevuld met muziek, plezier en de nodige glazen donker bier (niet per se in die volgorde).

Als vertegenwoordiging van Douzelage Meerssen reisden wij bepakt en bezakt via een verscheidenheid aan treinen en een enkele boot vanuit Delft naar Bundoran. Hier maakten we kennis met onze mede-musici: met vertegenwoordigingen van Sloveense ska-funk, Ierse volksmuziek op zijn Tsjechisch en Engelse singer-songwriter-klanken vormden wij een diverse groep. Naast losse individuele optredens in de koffiehuizen en kroegen van het dorp voorzag het festival in een gezamenlijk concert op de vrijdagavond. Hier mochten wij een portie gypsy-jazz ten gehore brengen, vertolkt door Ingo op gitaar en William op trompet, gitaar en zang.

De rest van het weekend konden wij ons onder meer vergapen aan de muzikale tour de force van een gemengd Iers-Hongaars-Fins genootschap, dat op de zaterdagavond met allerlei fascinerende instrumenten indrukwekkende volksmelodieën speelde. Op zondag konden wij het festival gepast afsluiten met een gezamenlijke jamsessie met alle muzikanten bij elkaar, voordat op maandagochtend de trein huiswaarts weer op ons wachtte.Kortom, wij hebben genoten en er kan met recht gesproken worden van een mooi muzikaal succes! Onze dank gaat uit naar allen die een aandeel hadden in de organisatie en accommodatie van het festival, in het bijzonder Shane en Mark, die ter plaatse de kar trokken. Bij ons vertrek bleek er al animo te zijn voor een reünie volgend jaar, so watch this space!

Ingo Nettersheim en William Hunter