Benelux-meeting in Niederanven in Luxemburg

Douzelage-steden Houffalize, Niederanven en Meerssen treffen elkaar meestal één per jaar voor de zogeheten ‘Benelux-meeting’. De ideale gelegenheid om ‘en petit comité’ elkaar bij te praten en leuke initiatieven met elkaar uit te werken. Per slot van rekening zitten we redelijk bij elkaar om de hoek!
Niederanven heeft sinds het voorjaar een nieuwe burgemeester: Fréd Ternes. Hij en zijn nieuwe team brengen veel jong elan en frisse kijk op de gemeente. Fréd is groot fan van Douzelage en heeft ‘zijn’ gemeente getrakteerd op een heuse Douzelage totem op het plein voor het gemeentehuis (zie foto, credits: Uli Fielitz). Deze totem werd tijdens de Benelux-meeting feestelijk onthuld.
Een greep uit de onderwerpen die tijdens de vergadering ter sprake kwamen:
• Het project “Road to Ukraine” (waarover binnenkort meer);
• Een evaluatie van het “Free Press under Pressure”-project dat Douzelage Meerssen in november initieerde;
• Nieuwe ideeën om de ontwikkelde toolkits van Free Press under Pressure onder andere uit te zetten bij het jeugdcentrum in Niederanven door middel van workshops door studenten van Fontys Sittard;
• Het idee om jongeren uit Houffalize en Meerssen op speelse wijze beter kennis te laten maken met de Franse en Nederlandse taal door bezoeken te initiëren én
• Ouderen uit de drie gemeenten bij elkaar ‘op bezoek’ te laten gaan.
Dit laatste heeft wel een aantrekkelijk thema nodig, want ouderen zijn tegenwoordig behoorlijk actief en hebben al aardig wat gezien. Met andere woorden: voor een dagje Maastricht gaat men in Niederanven en Houffalize de bus niet in… Dus mocht u als lezer een leuk idee hebben, laat het ons weten. Of kom een keertje mee!
We brachten ter afsluiting een gezamenlijk bezoek aan CIPA Gréngewald, een bejaarden- en verpleeghuis. De geserveerde lunch was overheerlijk en de rondleiding door directeur Patrick Reding zo meeslepend dat we inmiddels bijna allemaal het liefst in Niederanven onze oude dag willen slijten!