De 48e Algemene Vergadering van de Douzelage in Sherborne (VK)

De 48e Algemene Vergadering van de Douzelage vond plaats in onze Britse partnerstad Sherborne in het weekend van 11 – 14 april 2024. 

140 afgevaardigden uit 23 van de 28 aangesloten steden in heel Europa kwamen samen onder het thema “Welzijn door natuur en muziek”. De zon scheen dit weekend toen oude vrienden en nieuwkomers (die als vrienden vertrokken) naar de traditionele stad in Dorset kwamen om de zaken van de agenda’s van de algemene, onderwijs- en jeugdbijeenkomsten te bespreken en om de cultuur van de stad en de omliggende gebieden te ervaren door nachtelijke muziekoptredens en uitstapjes naar de gebieden met uitzonderlijke natuurlijke schoonheid in de omgeving van Dorset.

De Algemene Vergadering zag ook de verkiezing van een nieuwe president en drie vice-presidenten na de ambtstermijn van 8 jaar van het aftredende bestuur (2 x 3 jaar en 2 extra jaren vanwege Covid). Na het verkiezingsproces werd Shane Smyth (Bundoran, Ierland) verkozen tot de zesde president van de organisatie, waarbij Maria Crnac Rocco (Kroatië), Thorsten Wohleser (Oostenrijk) en Evelin Koev (Bulgarije) werden benoemd tot vice-presidenten – allemaal voor een termijn van drie jaar tot 2027.

Na de verkiezingen bedankte de aantredende president Shane Smyth het aftredende bestuur van Annigje Kruytbosch – President (Nederland), Tibi Rotaru – Vice-President (Roemenië), Mette Grith Sørensen – Vice-President (Denemarken) en Miha Ješe – Vice-President (Slovenië) voor hun inzet werk van de afgelopen 8 jaar en hun diensten aan Douzelage en wenste hen het beste in de toekomst.

48st General Meeting Douzelage

Geschreven door: Michelle Held, lid van het jeugdbestuur/Douzelage Meerssen

Van 11 april t/m 14 april heeft de General Meeting van Douzelage plaatsgevonden in Sherborne. Het thema van dit congres was hoe natuur en muziek invloed hebben op onze mentale gezondheid. Graag wil ik je meenemen in mijn ervaring.

Op 11 april landde ik op Bristol Airport. Met een bus reden we anderhalf uur, waar ik uit mijn raam glooiende heuvels, uitgestrekte weiden verdeeld door houtwallen en stenen muurtjes, grazende schapen en koeien, maar ook cottages met rieten daken voorbij zag komen. We kwamen eindelijk aan in Sherborne (Dorset). Als jongeren verbleven we in een Engelse kostschool met een gedeelde slaapzaal en badkamer. Tijdens een General Meeting verheug ik me altijd weer op de ontmoetingen met jongeren uit de andere landen. Het is het moment waarop je weer herenigd wordt met de mensen die je jaar na jaar graag terugziet. Sherborne is een historisch stadje met oude stenen huizen, een prachtige abdij en natuurlijk niet te vergeten de sfeervolle pubs, waar we de avonden vaak verbleven.

Op 12 april was het de dag van de workshops, georganiseerd door ons als jeugdbestuur van Douzelage Europa. De ochtend begon met ijsbrekerspellen, gevolgd door een presentatie van Nigel Spring, werkzaam bij EuCAN CIC. Nigel deelde in zijn presentatie inzichten over de impact van de natuur op de mentale en fysieke ontwikkeling van jongeren. Hij benadrukte dat jongeren die hun dagen binnen achter een computer doorbrengen vaak gedragsproblemen vertonen, maar dat wanneer ze de natuur ervaren, ze positief kunnen veranderen.

Na de presentatie begon de dialoog. Als lid van het jeugdbestuur werd ik toegewezen aan een groepje en kreeg ik de taak om de dialoog te leiden. Om diepgang te creëren, moest ik de groep observeren en de juiste vragen stellen. Mijn groep was erg open over hun ervaringen. Elk land heeft zijn eigen charmes, maar de gemeente Asikkala uit Finland had een opmerkelijk project. Ze hebben een app ontwikkeld waarop de hele stad te zien is met allerlei activiteiten op het gebied van natuur en muziek. Zo organiseerden ze elke week een sportuitdaging waar mensen aan konden deelnemen. Best indrukwekkend, toch?

Na de workshop was er tijd om de buurt te verkennen en dus nam ik op 12 en 13 april deel aan twee excursies. Op de eerste dag bezocht ik Ryewater Nursery, een vlinderreservaat gewijd aan het helpen van vlinders en motten. Het gebied was prachtig, een plek waar je op je gemak kon rondlopen en tot rust kon komen te midden van landschap en vlinders.

Op de tweede dag stond een bezoek aan Chesil Beach op de planning, een opmerkelijke kuststrook die bestaat uit miljoenen kiezelstenen. Deze kiezelstrook strekt zich uit over een afstand van ongeveer 29 kilometer.

Op 14 april was het moment van afscheid alweer aangebroken. Het waren onvergetelijke dagen. Terwijl ik terugkijk heb ik de kans gekregen om diepgaand te ervaren wat de natuur en muziek eigenlijk met je doen. Het is duidelijk geworden dat regelmatig tijd doorbrengen in de natuur een krachtig middel is voor je mentale gezondheid. Ik voelde me kalm, vrij en verfrist. En het luisteren naar en maken van muziek? Dat bleek een waardevol middel te zijn voor zelfexpressie en persoonlijke groei.

Verslag van Anouk Extra, student Pedagogiek, Fontys Hogeschool Sittard

Met een lach kijk ik terug op de internationale conferentie van de geweldige organisatie Douzelage. De conferentie vond plaats in Sherborne in het zuidwesten van Engeland. Tijdens mijn reis genoot ik al van het landschap en de omgeving van Engeland. Het thema van deze bijeenkomst was natuur, muziek en gezondheid. Zelf mocht ik deelnemen aan de jeugdbijeenkomst waarbij jongeren uit 24 Europese steden aanwezig waren. Samen bespraken we hoe muziek en natuur bijdragen aan het (mentale) welzijn. Hierbij kwam naar voren dat deze drie volgens veel jongeren met elkaar samenhangen. Volgens veel jongeren (18-25 jaar oud) zijn muziek en natuur toegankelijk in hun stad. Hier was ik het zeker mee eens, kijkend naar Meerssen, de stad die vanuit Nederland vertegenwoordigd wordt. Naast workshops over het thema hebben we tijdens de ‘youth meeting’ de nadruk gelegd op het leggen van verbindingen en netwerken met jongeren in heel Europa. Het horen van verschillende perspectieven heeft mij tot andere inzichten gebracht, waardoor we van en met elkaar kunnen leren. Verder zijn we op excursie gegaan naar Rye Water Falls en hebben we de prachtige natuur en een vlindertuin van Engeland kunnen zien. Ook kregen we een rondleiding door de stad, was er de mogelijkheid om naar de kust te gaan en kon je kiezen uit andere excursies. Naar mijn mening was het een geslaagde conferentie met veel nieuwe vriendschappen. Ik ben dankbaar dat ik deze organisatie heb leren kennen en zal zeker nog eens deelnemen als ik de kans krijg.