Kleur bekennen

Nee, dit heeft niets te maken met de gemeenteraad-verkiezingen.
Natuurlijk zijn wij, als Douzelage-leden, individueel hierin geïnteresseerd maar wij hebben als vereniging geen politieke binding. Voluit heet onze vereniging “Meerssen in Europa” Douzelage. Wij voelen ons verbonden met de inwoners van Europa en hebben als Meerssen een samenwerkingsverband met 26 partnersteden uit de EU en Groot-Brittannië..
Dit is een lange inleiding om jullie te vertellen dat wij, net als de 2 vorige jaren, op 17 maart de Gloriette in Meerssen groen zouden gaan belichten ter gelegenheid van St. Patrick’s Day in Ierland. Dit gebeurt, buiten Ierland, met veel andere gebouwen of monumenten in de wereld. Het symboliseert niet alleen de Ierse nationale feestdag maar ook het hieraan verbonden vredesproces.
Dit jaar heeft men in Ierland besloten om hiervan af te wijken en in plaats daarvan de groene kleur te vervangen door geel/blauw als medeleven met de bevolking van de Oekraïne. Men heeft aan de diverse steden in de wereld die meedoen aan de groene sympathiebetuiging aan de Ierse bevolking gevraagd dit eveneens te doen.
Wij gaan hier zeker gevolg aan geven en denken dan speciaal aan onze Roemeense partnerstad Siret.
Deze stad ligt niet ver van de grens van de Oekraïne en vangt momenteel ca. 400 vluchtelingen per dag op. Van hieruit verzorgt men, na het onderbrengen in een plaatselijk opvangcomplex, binnen 36 uur voor het verdere transport naar andere locaties waar de vluchtelingen verder geholpen kunnen worden. Ook worden vanuit Siret goederentransporten naar de Oekraïne georganiseerd en worden vluchtelingen mee terug genomen.
Afgelopen week werd door de BBC reeds een reportage hierover gemaakt en werd de stad bezocht door Kamala Harris de vice-president van de Verenigde Staten.
Ook de diverse Douzelage partnersteden zetten zich in om Siret zoveel mogelijk te ondersteunen. Dit, in eerste instantie, vooral met financiële middelen. Kleur bekennen geldt nu dus zeker ook voor ons en geeft betekenis aan ons verenigingsdoel : Verbondenheid tonen met de bevolking van Europa !

Wil Schrijnemaekers (voorzitter Douzelage Meerssen)

Fotografie: Aron Nijs