Onze Douzelagepartner in Italië: Bellagio

In de reeks publicaties van de Vereniging ’’Meerssen in Europa’’ over de partnersteden van de Douzelage in de Europese Unie, is deze keer Bellagio in Italië aan de beurt. De stad Bellagio heeft zich evenals Meerssen in 1992 aangesloten bij de Douzelage. Inmiddels maken 28 gemeenten uit de verschillende landen van de Europese Unie deel uit van de stedenband de Douzelage.

Bellagio is een van de mooiste Douzelage-plaatsen, gelegen aan het Comomeer in Noord-Italië in de regio Lombardije. Deze streek ligt tegen de Zwitserse Alpen. Men heeft vanuit Bellagio een overweldigend uitzicht op het Comomeer en de omliggende bergen. Het is bij uitstek een toeristische plaats, bezocht vanwege de unieke en schitterende ligging, karakteristieke bebouwing en vriendelijke bevolking. Deze pittoreske stad wordt gekenmerkt door een rijke begroeiing van bloemen en bomen, bijzondere botanische tuinen en musea met neoklassieke beeldhouwwerken. Verder vindt men veel smalle straatjes met leuke terrassen en aantrekkelijke en gevarieerde winkeltjes. In Bellagio langs het Comomeer liggen vele monumentale historische gebouwen zoals hotels, oude patriciërshuizen en villa’s. Bellagio heeft door zijn beschutte ligging tussen de omliggende bergen een aantrekkelijk mild klimaat. In de zomer schommelt de temperatuur tussen 25-28 graden. Bellagio heeft ook een jachthaven en er is een centrum voor watersport aan het Comomeer.

De Romeinen veroverden deze streek 196 na Chr. op de Galliërs. Het werd een overwinteringsplaats voor de Romeinse legers van Julius Caesar. In de loop van de tijd hebben zich daar onder andere een groep Griekse kolonisten gevestigd. Van oorsprong is de bevolking van Bellagio dus gemengd.
Bellagio werd in de loop van de tijd een geliefde plaats voor kunstenaars, beeldhouwers en kunstschilders, die daar tijdelijk verbleven, zoals b.v. de Hongaarse componist Frans List (1835-1838).

Europees Miniparlement voor jongeren in Bellagio
Mijn eerste kennismaking met Bellagio was in 1996 als begeleider van de jongeren uit Meerssen die deel uitmaakten van het Europees Miniparlement (voor leerlingen van middelbare scholen uit de Europese Unie). Nog jaren daarna heeft het Douzelage-comité, gesteund door de gemeente Bellagio en de Europese Unie, dit jongerenproject elk jaar georganiseerd. Jongeren en docenten van het Stella Maris College uit Meerssen hebben verschillende keren aan dit Europees Miniparlement- project deelgenomen. Het doel van het project was om jongeren uit heel Europa bij elkaar te brengen om in de vorm van een parlementszitting van gedachten te wisselen over actuele onderwerpen over Europa.
De ontmoetingen met jongeren uit andere Douzelage-plaatsen en het logeren bij de gastvrije en hartelijke Italiaanse gezinnen heeft op hen allen een onvergetelijke indruk gemaakt. Dit blijkt wel uit de verslagen, die de deelnemende jongeren van het Stella Maris College indertijd gemaakt hebben.

Douzelage conferenties in Bellagio
De jaarlijkse gezamenlijke driedaagse Douzelage-conferentie vindt ieder jaar plaats in een andere Douzelage-gemeente. Diverse keren was Bellagio gastheer. De gemeente Bellagio verleende door het beschikbaar stellen van accommodatie en facilitaire organisatorische ondersteuning een geweldige bijdrage aan het welslagen van deze conferenties. Het was voor de deelnemers van de Douzelage Meerssen een onvergetelijke ervaring.
Iedereen voelde zich meteen thuis door de gastvrije, persoonlijke ontmoetingen met de organiserende Italianen en deelnemers uit de andere partnersteden uit de verschillende Europese landen. Er zijn diverse vriendschapscontacten tussen leden van de Douzelage Meerssen met inwoners van Bellagio uit voortgekomen.

Het deelnemen als lid van de Vereniging Meerssen in Europa aan de Douzelage- activiteiten blijft een boeiend geografisch en cultureel avontuur. Dit unieke netwerk van Douzelage-contacten in Europa biedt ongekende mogelijkheden om mensen van andere culturen in een persoonlijke sfeer te leren kennen.

Joop Hosman 

Bellagio_1_ps

DCIM100GOPRO

Bellagio_2_ps