Onze Douzelagepartner in Denemarken: Holstebro.

Holstebro, gelegen op West-Jutland (de Denen spreken de “t” overigens niet uit), Douzelagegemeente van het eerste uur, is een van de grotere partnergemeentes. De stad telt zo’n 38.000 inwoners en de agglomeratie 80.000. De stad is gelegen aan de rivier de Storà, waaraan het indirect waarschijnlijk ook zijn naam ontleent. Naar verluidt zou die naam, die voor het eerst in 1273 voorkomt, namelijk staan voor “Houd de brug.”

Holstebro is een welvarende gemeente met een duidelijke centrumfunctie. De stad kent een gevarieerd bedrijfsleven: voedingsindustrie, metaal- en machinebouw, hout- en meubelindustrie, maar ook chemische en confectiebedrijven. De grootste werkgever is overigens het sinds 1953 in Holstebro gelegerde Jydske Dragonregiment met 1800 werknemers. Ook heeft de stad een aantrekkelijk winkelklimaat met een heel gevarieerd aanbod: de afgelopen 10 jaar werd Holstebro vier keer uitverkozen als meest aantrekkelijke winkelstad van Denemarken!

De centrumfunctie blijkt ook uit het zeer brede aanbod aan scholen en voortgezette opleidingen. Naast tal van basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs alsmede een gymnasium zijn er beroepsopleidingen voor leraren, verpleging, fysio- en ergotherapie, handel, horeca, agrarisch en metaal en ook kent de gemeente een beroepsopleiding voor gehandicapten.
Voorts staat in Holstebro een van de twee grootste ziekenhuizen van de regio West- en Midden-Jutland.

De gemeente heeft zich de laatste decennia met name in toenemende mate onderscheiden op cultureel en artistiek gebied. Daarbij vormt de plaatsing in 1966 van een beeld van de beroemde Alberto Giacometti, “Woman on a card” een iconische gebeurtenis. De Holstebro-ers noemen dit beeld overigens consequent “Marée” (Marie), waarmee ze het na enige gewenning (“het is wel veel geld voor zo’n beetje ijzer…”) in hun hart hebben gesloten. Nadien zijn er in de openbare ruimte vele tientallen kunstwerken geplaatst en gerealiseerd. Zoals bijvoorbeeld het ensemble van 12 beelden van Bjørn Nørgaard “Burgers van Holstebro”, een werk geïnspireerd op het beroemde “Burgers van Calais” van Auguste Rodin. Zeer tot de verbeelding sprekend is ook de “Kaos-tempel”, een constructie opgebouwd rond de 50 meter hoge zendmast waarin met een laserstraal in combinatie met ronddraaiende lenzen en spiegels een voortdurend wisselend lichtpatroon tegen de nachtelijke lucht wordt geprojecteerd.

Inmiddels is een rijkelijk geïllustreerde, drietalige gids (Deens, Duits en Engels) van 55 bladzijden vervaardigd die gratis bij het VVV-kantoor verkrijgbaar is. Ook zijn begeleide rondwandelingen door de stad mogelijk.
Holstebro kent ook diverse monumentale gebouwen, zoals het gerestaureerde oude Stadhuis, het geheel in vroegere luister herstelde landgoed Nørre Wosborg en een drietal opmerkelijke kerken, de Holstebro Kerk uit 1907, de ultramoderne Nørrelands Kerk uit 1969, met zijn opvallende, apart staande klokkentoren waarin een mooi carillon hangt en de Borbjerg Kerk.
Daarnaast telt Holstebro een aantal musea die de moeite waard zijn, zoals het Holstebro Kunstmuseum, met werk van moderne Deense kunstenaars zoals Astrid Noack en Henry Heerup, grafiek van Giacometti, Matisse en Picasso, maar ook kunst uit Zuid-Amerika, Afrika en het Verre Oosten, het Holstebro Museum, een bijzonder heemkundig museum en het Openluchtmuseum Hjerl Hede. En twintig kilometer verderop, waar de rivier de Storà uitmondt in het Nissum Fjord ligt op de uitmonding naar de Noordzee het Sankt Georg Strandingsmuseum dat in 2017 zijn geheel gemoderniseerde poorten zal heropenen.

Holstebro heeft ook een van de grootste en beste muziekscholen van Denemarken; wij mochten ons daarvan bij eerdere bezoeken zelf vergewissen. Ook gerenommeerd is de Dansk Talent Akademi. En om dat allemaal aan den volke te vertonen, beschikt de stad over een volwaardig theater annex congres- en cultureel centrum (een aantal jaren geleden heeft Wil van der Laan hier nog eens geëxposeerd) en het Odin Theater voor experimenteel toneel.

In 2017 is het nabijgelegen Arhus Europese Culturele Hoofdstad en het is inmiddels duidelijk en voor de hand liggend dat Holstebro op verschillende manieren in de programmering betrokken zal gaan worden.
Ook voor de natuurliefhebber heeft Holstebro en zijn omgeving heel wat te bieden: een uitgebreid fiets- en wandelpadennetwerk, brede zandstranden, duinen, meren en vennen, afwisselende bos- en natuurgebieden en daarin op tal van plekken interessante monumenten of relicten daarvan. En voor een meerdaags verblijf is er een ruime variëteit aan keuzes: hotels in diverse prijsklassen, jeugdherberg, diverse goed geoutilleerde campings, bed-and-breakfast, natuurkamperen, vakantiewoningen, pensions, kortom je kunt het zo gek niet bedenken of het is er.

Dat geldt ook op sportief gebied: alle soorten accommodaties zijn voorhanden. Zwembaden, tenniscomplexen, een golfbaan, gym- en sportzalen en buitensportvelden en ook voor sport- en recreatievissers zijn er alle soorten mogelijkheden. Overigens is handbal de meest succesvolle tak van sport in Holstebro: zowel de dames als de heren spelen competitie op het hoogste niveau; het damesteam heeft in 2013 en in 2015 de Europese Federatie Cup gewonnen. Het zou toch leuk zijn als we eens op een of ander sportgebied tot een uitwisseling zouden kunnen komen.
Holstebro is voortreffelijk te bereiken, zowel per auto of trein als met het vliegtuig. De stad ligt 860 km van Meerssen verwijderd, je rijdt er op je gemak in een dag naar toe.
En al houden de Denen vooralsnog nog vast aan hun Krone, onze Euro kun je er ook heel goed kwijt, bijvoorbeeld aan een van hun heerlijke traditionele visgerechten samen met een ijskoude aquavit. Skøl!!

Karel Majoor

Holstebro_ps