Onze Douzelagepartner in België: Houffalize

Onze Belgische zusterstad Houffalize ligt in het toeristische hart van de Ardennen naast het bekende dorp “la Roche en Ardenne” en op ongeveer 100 km afstand van Meerssen.

De stad kent een lange geschiedenis: een legende vertelt dat een edelman genaamd Ranulphus tijdens een jachtpartij in de 2e eeuw in een vallei aankwam, waarin de ruïnes van een oud kasteel stonden. Een zekere Winandus van Alta Falesia verschijnt in een handvest van 1147. Het is de eerste bekende vermelding van de naam Houffalize: ‘Alta Falesia’ of ‘la haute Falise’ zinspeelt op de verhoogde ligging van het kasteel. Alta Falesia werd geromaniseerd tot Hufalis (1176) en later veranderd in Houffalise om, aan het eind van de vorige eeuw, vastgelegd te worden in Houffalize.

De Tweede Wereldoorlog heeft in Houffalize flinke littekens achtergelaten. Van 25 december 1944 tot 6 januari 1945 verwoestte een stortregen van bommen 99% van de stad, en van de 1450 zielen die de bevolking telde, vonden er 200 de dood. Na de gevechten stonden er bijna geen gebouwen meer overeind.
Na de oorlog werd Houffalize weer opgebouwd en is vandaag een van de mooiste dorpen van de Ardennen. De kerk Sainte-Catherine was een van de weinige gespaarde gebouwen en is het laatste overblijfsel van een voormalige abdij die in de 13e eeuw werd opgericht. Ze beschermt nog steeds de grafstenen van de stichters: Thierry (1244) en Henri (1282), evenals een meesterwerk van een atelier uit Dinant: de lutrijn-arend (1370) en andere religieuze kunstwerken.

De meeste mensen komen naar Houffalize voor de prachtige natuur. De stad is een van de zes gemeentes van het Natuurpark de Twee Ourthes: een echt wandelparadijs van 76.000 hectare, dat dagenlang wandelplezier in een prachtige omgeving biedt. Daar ziet u de samenvloeiing van beide Ourthes met hun valleien en prachtige plekjes en tevens het “Plateau des Tailles” met zijn rijke en opmerkelijke fauna en flora.

Het lange afstandpad Escapardenne Eislek Trail (104 km), dat vanuit Kautenbach in het Groothertogdom Luxemburg tot La Roche en Ardenne gaat, loopt ook via Houffalize.
Dit is het eerste wandelpad in de Benelux dat werd ontworpen volgens de strenge Europese normen voor een ‘Leading Quality Trail’. Als wandelaar kun je genieten van een continue afwisseling van wilde landschappen, oude karakterdorpen, prachtige panorama’s en stille natuurgebieden. En dat alles op slechts anderhalf uur rijden vanuit Meerssen!

Houffalize is ook de Belgische Mountainbike-hoofdstad, bekend voor zijn Mountainbike tochten in de Ardennen. De tochten leiden door bossen en over plattelandweggetjes, met veel klimmen en dalen. Niet alle routes zijn technisch even moeilijk, maar door de hoogteverschillen kunnen ze behoorlijk pittig zijn.
Houffalize biedt zes uitgezette mtb-routes, zowel voor beginners als gevorderden. De start en finish van alle zes routes zijn in het stadscentrum van Houffalize tegenover het VVV-kantoor.

Elk jaar in augustus vindt ook de Houffamarathon in Houffalize plaats, een uitdagende mountainbike-marathon. Men kan kiezen uit een parcours van 30, 50, 75, 100 of zelfs 125 km. In 2016 vindt het op 28 augustus plaats en kan iedereen, ouder dan 16 jaar, hieraan deelnemen.
En niet te missen: voor wie veel gewandeld of mountainbiked heeft, is een bezoek aan brouwerij Achouffe zeker een welkome afwisseling. Achouffe ligt op 7 km afstand van Houffalize en is algemeen bekend voor zijn bier “la Chouffe”. Een bezoek aan de brouwerij geeft je ook de mogelijkheid om verschillende “Chouffe”-bieren te proberen!

Pascale Vossen

Houffalize XCO 2012, Houffalize Belgium

Houffalize XCO 2012, Houffalize Belgium